Рекорд в Поморие: 10630 туристи посетили Музея на солта през лятото

Със заключителна пресконференция завърши проектът на Община Поморие – “Поморие – туристическа атракция – град на солта, древна история и традиции” с договор № BG161PO001/3.1-03/2010/006 , който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013г.

Музеят в Поморие е единственият в България и в Източна Европа специализиран музей за производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода. Състои от експозиционна зала и 20 дка действащи солници.

По време на пресконференцията зам.-кметът и ръководител на проекта Кунчо Гайдов, информира за основната цел на проекта, а именно превръщането на Музея на солта в конкурентна и целогодишно търсена атракция, като се популяризира и съхрани нематериалното културно наследство на древно Анхиало и се съхранят солниците като недвижим паметник на културата.

„От началото на м. юни, когато реално завършиха строително – ремонтните дейности и музеят отвори врати, туристите които са го посетили са 10 630, с което многократно се надхвърля броят им от миналата 2012-та година. „ – това заяви кметът Алексиев и допълни, че увеличеният брой на туристите след реализацията на проекта е неоспоримо доказателство за положителния ефект от него.

Музеят на солта е включен в 1ОО – те национални туристически обекта, а солниците към музея произвеждат сол по същия начин, както това е ставало в древността. Посетителите могат да видят “на живо” всички технологични операции, да разговарят със соларите за тънкостите на занаята, да усетят автентичната атмосфера на миналото.

Чрез европейската програма, цялостно се санираха основната сграда и обслужващата постройка на музея. Монтирани са системи за видеонаблюдение и фасадно осветление, изградени са съоръжения и рампи за достъп на хора с увреждания.

Възстановена е чешмата до музейната сграда и автентичният вид на съществуващата беседка. Всички настилки са от естествен камък, павета и чакъл.

В рамките на проекта е изработена интернет страница на Музея, изготвена е маркетингова стратегия за неговото промотиране, която включва изработване на флаери, рекламни брошури, билбордове и рекламни пана,  реклама в печатни и електронни медии. Доставени са мултимедийно оборудване, бариери и стационарни бинокли за наблюдение на езерото.

Атракционен 20 местен автобус , брандиран с логото на Музея, Община Поморие и Оперативна програма „Регионално развитие” ще вози туристите по определен маршрут до Музея на солта.

Общата стойност на проекта е 1 887 705 лв., от които 1 569 088 лв. съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие. Крайната дата за изпълнение на проекта е 23.11.2013 г.

1 коментар

  1. Презентирайте историческото, културно и просветно наследство на хилядолетния Анхиало в така наречените туристически борси! Ако анализите Ви са коректни и се обосновават на факти, цифрата която споделяте ще се утрои догодина.