Д-р Милева (ГЕРБ): Понятие като „странна смърт” в съдебно-медицинския мир не съществува

„Понятие като „странна смърт” в съдебно-медицинския мир не съществува. Има скоропостижна, насилствена, ненасилствена със съответните подвидове”, заяви от парламентарната трибуна народния представител от ГЕРБ-Бургас д-р Галина Милева. Изказването й беше по повод предложение за създаване на временна комисия за установяване на обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър председател Бойко Борисов и бившия директор на агенция митници Ваньо Танов, както и „обстоятелствата около странната смърт на Михаил Михов, известен като “Мишо Бирата”.

„След смъртта на Михаил Михов е извършена аутопсия на трупа, направена е експертиза, направена е и тройна експертиза, както се процедира в такива случаи, извършени са всякакви видове изследвания, каквито са поискали следствените органи и са им предоставени. Не намирам някакви странни обстоятелства около настъпилата смърт. Вие искате да изземете функциите на прокуратурата, която само и единствено има право да разпорежда и назначава ексхумация и нови съдебно-медицински експертизи, така че това не е в правомощията на временната комисия. Искате да търсим и назначаваме странни експерти, които да извършват странни експертизи и да дадат странно заключение. Това, колеги, е недопустимо. Затова предлагам в заглавието и точка 1 от проекторешението да отпадне последната част касаеща „странна смърт”, заяви д-р Милева, която е съдебен лекар.

В последствие предложението на бургаския народен представител беше подкрепено и от БСП и ДПС. Д-р Милева беше предложена от Цветан Цветанов за член на комисията.