Вие сте тук: Начало » Актуално » Отложиха гласуването на Закона за чужденците, върнат от президента

    Отложиха гласуването на Закона за чужденците, върнат от президента

    Без мотиви парламентът отложи гласуването на Закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, приет от Народното събрание на 24 октомври 2013 г. и върнат за ново обсъждане от президента Росен Плевнелиев.

    Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците на 7 ноември.

    В него се създава възможност чужденец, гражданин на трета страна извън Европейския съюз, да получи право на постоянно пребиваване в България, ако е вложил сумата от 1 млн. лева в българска лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години.

    Според мотивите на президента приетите в края на октомври промени не предотвратяват възможността чужденец, който е получил право на постоянно пребиваване чрез вложение от 1 млн. лева, впоследствие да ползва тази сума като обезпечение при кредит.

    Паричните средства, получени чрез кредит, от своя страна, могат да бъдат използвани от други лица отново за получаване на разрешения за постоянно пребиваване.

    Горе