Недялко Йорданов ще отбележи 50-годишен творчески юбилей

На 14 декември от 19.00 часа в ДТ “Адриана Будевска” Недялко Йорданов ще отбележи 50-годишен юбилей със спектакъла си “Сцената е моят дом”, съобщи Агенция “Фокус”. Той никога не е губил връзката си с Бургас и затова първо в него ще отбележи празника си, а след това и в София. 30г от живота си Йорданов е свързан с бургаския театър и 20 със софийската сцена. Още като дете е играл в детска постановка, рецитирал е и стихове. Според него, театърът и поезията са две свързани изкуства. Той винаги се е опитвал да е близък до читателя, слушателя, зрителя. Винаги е искал да бъде разпознаваем и познат, да са ясни посланията му. Опитва се в същото време посланията му да са естетически издържани. Според него това е много трудно, да се намери златната среда между естетиката и това посланията да са достъпни. Той мисли, че е постигнал това и затова не се оплаква от липса на публика.

“Беше рисковано преди 10 години, когато се реших да поставя авторски поетичен рецитал в зала 1 на НДК пред 4 500 души. От тогава през две години правя авторски рецитали там. Сега, пак през март, ми предстои такъв в София, в зала 1 на НДК, но реших първо да го направя в родния Бургас, от където започнах и където все още имам приятели от театъра”, каза Йорданов.

Авторът на “Семеен спомен за Поморие” в момента пише роман, пиеса, подготвя поетична книга, пише във вестник. Три пъти седмично играе тенис, за да поддържа добра физическа форма. Занимава се и с внуците си, които го разведряват и разсмиват.