Кръгла маса за общините в областта на енергийната ефективност и устойчивата енергия

WWF–България организира кръгла маса и дискусия в Парк-хотел Москва за изграждане на капацитет на общините в областта на енергийната ефективност и устойчивата енергия, както и разработването на планове за действие за устойчива енергия (ПДУЕ) по проект “Covenant capaCITY” (https://www.covenant-capacity.eu/bg).

Проектът „Covenant capaCITY“ подпомага общините да изградят своя капацитет за разработване и одобрение на ПДУЕ, както и да покрият на местно равнище амбициозните европейски цели от пакета директиви „Енергетика и климат”, познат като 20/20/20. Чрез „Covenant capaCITY“ общините се включват впоследствие и към „Споразумението на кметовете” – европейско движение на местни и регионални органи за управление, ангажирали се с повишаването на енергийната ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници.

На първата от двете кръгли маси, предвидени по проекта, ще се обсъдят и финализират нуждите и плановете за подпомагане на всяка от участващите общини за изработване на ПДУЕ.

Проектът стартира през юни 2011 г. и ще продължи до май 2014 г. Главна цел на „Covenant capaCITY“ е да подпомогне разработването на План за действие за устойчива енергия в Европа – от мотивацията, планирането и изпълнението до мониторинга и оценката.