Ще дискутират приоритетните дейности по новия фонд за рибарство

По повод предстоящия нов програмен период на еврофинансиране, в Бургас ще се проведе дискусия, свързана с морското дело и рибарството, организирана от  Делегацията на българските социалисти в ЕП. По инициатива на европейския депутат Илияна Йотова, специалисти ще разискват същността и приоритетните дейности, за които ще се изразходва новия еврофонд у нас. Събитието ще се проведе на 28 ноември от 10 ч. в х-л България.

Новият еврофонд ще осигури средства за бизнеса, българските рибари, общините и научно-изследователските институти в областта на рибарството. Все още не са ясни точните правила за усвояването на европейските средства, тъй като преговорите са все още в ход.

На срещата в Бургас ще присъстват и зам.-министърът на земеделието и храните Валентина Маринова, както и Гуидо Милана, който най-тясно се занимаваше с изработването на позицията на Европейския парламент и който още следи преговорите по Фонда между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз.

Милана ще говори пред гостите за приоритетните дейности, за които ЕС ще осигурява средства. От Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури ще представят проекта за нова оперативна програма и анализ на разликите между новия и стария фонд за рибарство.