НДСВ започва подписка за задължителното гласуване

НДСВ започва кампания по набиране на подписи за задължителното гласуване. Още в периода между 2005 г. и 2009 г. депутати от НДСВ неведнъж поставяха от трибуната на Народното събрание искането си за въвеждане на задължително гласуване като най-ефикасна мярка срещу порочните практики за търговия с гласове и изборни манипулации. През 2007 г. в нощта след местните избори тогавашният лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски официално на пресконференцията в НДК обяви, че партията НДСВ ще инициира референдум и ще попита хората дали искат представителството им в парламента да бъде максимално широко и обективно и това да става чрез задължително гласуване. Тази инициатива беше блокирана от БСП и ДПС, същите, които ще са най-големите губещи, ако у нас се въведе задължително гласуване.

В тезата за задължителното гласуване НДСВ влага смисъл не на принуда, а на съзнаването, че всеки гражданин има свещено право да гласува, но срещу всяко право стои и задължението и отговорността да го упражни, както и да се предпази от манипулирането на това негово право. В отворено писмо до президента на България през юни 2012 г. председателят на НДСВ Христина Христова настоя за референдум за задължителното гласуване. Тя посочи, че задължителното гласуване е мощно средство срещу политическата апатия, срещу търговията с гласове, срещу мръсните пари в изборите. През август т.г. инициативата на НДСВ продължи с обществена дискусия с участието на изтъкнати експерти и юристи по изборно законодателство. Тогава НДСВ изпрати писмо до Омбудсмана с молба да се обърне към президента, МС, главния прокурор, ВАС и ВКС, които от своя страна имат право да поискат тълкувателно решение на Конституционния съд за това дали правото да гласуваш поражда отговорността да упражниш това право.

Сега НДСВ е провокирано от политическия хаос в страната и е мотивирано за радикална промяна в изборното законодателство. Превенцията на изборните измами ще доведе до качествена промяна в управлението. НДСВ категорично се противопоставя на подготвения сценарий следващите избори да се проведат по същите стари правила, облагодетелстващи статуквото.

НДСВ започва мащабна национална кампания за събиране на подписи за въвеждане на задължителното гласуване. НДСВ призовава всички партии, граждански организации и граждани да подкрепят тази съществена промяна в изборното законодателство, която не само ще промени драстично статуквото, но и ще блокира неговото възпроизводство.

НДСВ оценява политическата зрялост по отношение на задължителното гласуване, която напоследък наблюдаваме в редица обществени дискусии по темата. Този процес се откроява особено ясно в дясното пространство, както сред граждански организации, анализаторски институти и професионалната юридическа общност.