България партнира на Северна Ирландия в проект за обмяна на опит

Правителството прие Решение за одобряване на Анекс №1 към Споразумение между кандидата и партньорите по проект „Управление на промяната чрез опит и знания” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Проект „Управление на промяната чрез опит и знания” се изпълнява от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) като бенефициент в партньорство с дирекция „Социално включване” към Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Обществена организация в Северна Ирландия за международно сътрудничество – НИКО. Проектът има за цел обмяна на опит в рамките на стартиралия вече процес на деинституционализация и ще създаде възможности за пилотиране на комплексна програма за управление на интегрирани социални услуги. Реализирането му ще допринесе за създаване на платформа и ползването на опита от инициативата EQUAL, насочена към транснационално сътрудничество и прилагането на нови подходи, както и за насърчаване на иновациите и тяхното приложение в практиката.

Предвид необходимостта чуждестранния партньор НИКО да участва активно в дейностите по проекта следва да бъдат предприети действия за изменения на основното споразумение. В тази връзка е изготвен и подписан Анекс № 1, който да позволи използването на чуждестранния опит и знания на експертите от НИКО.