Йовчев: Докато има протестиращи, ще има и ограждения пред парламента

От която и гледна точка да се опитваме да анализираме ситуацията, едва ли може да вменим вина на МВР. Не МВР създава тази обстановка около парламента, която да изисква засилена охрана. „В друга посока трябва да търсите причина за това. Ненормалната ситуация е от това, че има опити да бъде провокирано насилие и грубо нарушаване на обществения ред. Когато тези опити престанат, няма да има струпване на полиция и заграждения”. Това заяви вицепремиерът Цветлин Йовчев в отговор на депутатско запитване за загражденията около парламента, предаде КРОСС.

„В много случаи се нарушава държавно и общинско имущество, правят се опити за нахлуване в българския парламент. В тази връзка, се въвежда периметър на зона за сигурност, който се определя от необходимостта”, подчерта още министърът.

Докато има протестиращи, които се опитват да нападнат народни представители, служители на парламента, да рушат имущество, е необходимо осигуряване на обществения ред. Министерството прави точно това. В ситуацията е много по-добре, когато има полиция, която осигурява обществения ред, отколкото да има вандалстващи хора около, дори и в сградата на парламента”, заяви вицепремиерът.

По негови думи  общият размер на извънредните разходи на МВР по охрана на гражданските протести в София в периода 14 юни – 27 ноември 2013 г. е 1 834 243 лв. Между 14 юни и 27 ноември 2013 г. за охрана на гражданските протести в столицата са били командировани общо 7927 служители от 27 областни дирекции на МВР в цялата страна. Стойността на положения от тях извънреден труд е в размер на 234 882 лв. Към тази сума се добавят и допълнителните разходи за обезпечаване на протестите от служителите на СДВР. Към 27 ноември 2013 г. тези допълнителни разходи са били в размер на 1 599 361 лв. В тази сума са включени средствата за реално положения извънреден труд на служителите на СДВР, както и средствата за горива, светлоотразителни жилетки, скоби и др. Общият размер на извънредните разходи на МВР по охрана на гражданските протести в София в периода 14 юни – 27 ноември 2013 г. е 1 834 243 лв. В СДВР начисленият труд за юни, юли и август е изплатен, уточни министърът.

По-рано депутатът от ПГ на ГЕРБ Семир Абу Мелих заяви: „Вашето правителство направи няколко гафа един след друг. Никой не е казал, че не трябва да управлявате втори път, но трябва да се явите на поправителен”.

Към момента кабинетът е спрял плана си за изграждането на бежански център в Телиш.
С малко разширяване на сега действащите бежански центрове може и да не се наложи изграждането на нови места за настаняване на бежанци, заяви още Йовчев.