Бойчев: Орешарски свикна да влиза и излиза през задните входове. Идва Коледа, може да минава и през комините

„Обстановката около Народното събрание не е нормална от гледна точка на загражденията, които са и извън параметъра, фиксиран от закона. В продължение на месеци наблюдаваме струпване на служители на МВР, бронирани коли на жандармерията. За вас и премиера Пламен Орешарски тази ситуация може и да нормална, той свикна да влиза и излиза през задните входове. Идва Коледа, може да минава и през комините”. По този начин народният представител от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев коментира ситуацията, свързана със загражденията пред НС. Темата бе поставена като въпрос от него и останалите депутати от бургаската група Ивелина Василева, Диана Йорданова,, Семир Абу Мелих, Иван Вълков и Снежина Маджарова към министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. По време на парламентарния контрол те поискаха да разберат кога металните заграждения ще бъдат премахнати.

„Ние искаме инвеститори в България, как ще дойдат те? Как изглеждаме в очите на чужденци, пристигнали в София? Аз и моите колеги не се намираме в нормална обстановка за работа. Ние сме в предвоенно положение, благодарен съм единствено, че няма танкове. Кога поне ще махнете бронираните коли?”, попита от трибуната Димитър Бойчев.

„Загражденията са символ – някой не е доволен от нещо, прекалено много дълго време стоят там. Това правителството направи гафове един след друг, както се казва – искат ви книжката в момента. Трябва да се явите на поправителен, тоест  да се махнат оградите и да има нови избори”, заяви Семир Абу Мелих.

Министър Йовчев обаче не се ангажира със срок кога ще изчезнат загражданията, а избяга от отговор като обвини протестиращите. По негови думи от 14 юни насам в столицата се провеждат незаконни протестни мероприятия, протестиращите нападали НС и нанасяли щети. От отговора му стана ясно, че заграждения ще има, докато има и протести.

Групата на народните представители от ГЕРБ-Бургас отправи и още един актуален въпрос към министър Йовчев. От трибуната Димитър Бойчев попита достоверна ли е информацията, че сегашният зам.-министър на МВР Васил Маринов е получил финансови добавки в размер на 12 000 евро, в постигането на което е заявил невярна декларация относно възрастта на децата си.

„В медиите бе изнесена информация, за присвояване на 12 000 евро от г-н Маринов  по време на заемания от него пост на офицер във връзка със службите на Белгия, Франция и НАТО в посолството на Република България в Брюксел. Според цитираните факти – „Това е афера за хитро присвояване на 12 хил. евро. Тогава той е декларирал, че децата му са под 18 години, а за 2011 г. същите данни. Излиза, че не знае че децата му са пораснали за изминалите години. Той е попълнил документи с невярно съдържание, заявил е, че се е объркал, била е назначена и проверка от ДАНС”, коментира Димитър Бойчев.

Той поиска от министър Йовчев да обясни дали изнесените факти са истина, има ли инициирана проверка и ако са установени нередности, какви ще бъдат санкциите.

Министър Йовчев коментира, че става въпрос за грешка на финансовата служба, а самият г-н Маринов коректно е попълнил документите. От изказването на министъра обаче стана ясен фактът, че първоначално зам.-министърът е получил сумата, а после я е възстановил с финансов отчет.

„Това означава, че първо ги е взел и после ги е върнал. Или не ги е взел, и е установил, че децата не са пораснали”, коментира парадоксалното обяснение Семир Абу Мелих.