В МБАЛ-Бургас спасиха двумесечно бебе от задушаване

Лекарите от МБАЛ-Бургас спасиха от задушаване двумесечно бебе – с напъхана мокра  кърпичка в дихателните пътища.

От болницата веднага са съобщили за случая на полицията и Агенцията за закрила на детето в града. Бебето е родено през септември в град Сливен, в седмия месец от бременността,  и е било с тегло от 1800 грама. Майката на детето е 16-годишно момиче от Сунгурларе.

На 22 ноември малката пациентка постъпва в Първо детско отделение на МБАЛ-Бургас,  с тегло от два килограма и десет грама,  в изключително тежко здравословно състояние и с оплакване от майката, че бебето посинява като плаче. Изследванията, извършени в болницата,  показват, че детето  страда от пневмония. Със състоянието му  се ангажира цялото отделение и след няколко дни, под непрестанното наблюдение на лекарите,  то започва да се подобрява.

След сигнала от Бургаската болница социалните служби издават заповед бебето да бъде преведено в Дом за медико-социални грижи за деца “Вяра, Надежда и Любов” – гр. Бургас.

Въпреки че е стабилизирано и до изписването му остава малко, на 2 декември състоянието на бебето рязко започва да се влошава. В този момент то и майката са в отделна стая.

„Когато разбрахме, че нещо не е наред бебето беше преместено в интензивния сектор на отделението, а по-късно и в Реанимация. От там установиха, че в горните дихателни пътища на детето има натикана мокра кърпичка, с каквато обикновено се прави тоалета на бебето. Веднага след изкарване на чуждото тяло, състоянието на бебето се подобри”, каза началникът на Първо педиатрично отделение д-р Силва Шивачева.

От МБАЛ-Бургас вече са съобщили за случая на полицията и на социалните служби. В момента бебето се намира в Първо детско отделение, като майката не е при него, а лекарите заявяват, че няма да рискуват да я пуснат вътре. Заради бързата реакция на лекарите случаят на малкото момиченце е завършил с добър изход.