Тестват плочи made in Бургас за новия площад „Тройката”

Плочки, made in Бургас, в момента преминават всички необходими тестове, за да могат да бъдат използвани за направата на новия площад „Тройката”. Те са дело на най-големия завод за бетонови изделия в Югоизточна България – „ЛЕО – Бетонови изделия”, който бе открит през септември 2011 г. Това са т.нар. мити плочи от най-новата продукция на завода. С такива плочи, но произведени в Турция, е направен първият етап на бургаското ларго – от ул. „Александровска” до Альошата.

Ремонтът вече върви, но плочките са последното покритие, което трябва да бъде положено. За да е сигурна, че настилката ще издържи на: изтриваемост, якост на натиск, мразоустойчивост, комисия от Община Бургас изпрати на проби плочите на ЛЕО и на още един столичен производител в сертифицирана софийска лаборатория. Едва след излизане на пробите ще бъде избран доставчикът.

„Винаги сме препоръчвали на общините да тестват настилката, която ползват, за да бъдат сигурни в качеството и вече има администрации, които редовно го правят. Убеден съм, че нашата продукция ще издържи всички изпитания, защото притежаваме собствена лаборатория, в която тестваме всяка партида, доставили сме огромни количества за сериозни инфраструктурни проекти в цялата страна”, каза управителят на ЛЕО Иван Димитров. „Навремето един от упреците към Община Бургас бе, че е избрала турски плочки за центъра, вместо да предпочете бургаски производител, но истината е, че тогава още нямахме такава продукция и нямаше как тя да бъде взета от нас. Безспорно е, че плочите от първия етап на „Александровска” са много качествени – тествал съм ги лично, но сега вече и ние можем да предложим дори по-добро качество”, добави той.

Плочите, направени от бургаския производител, имат и допълнителна „екстра”. Те са импрегнирани в заводски условия, което ги прави в пъти по-издръжливи, заради невъзможността им да пропускат вода.

Ремонтът на “Тройката” ще продължи около година, но ще се прави поетапно. Той вече започна, поставени са и огражденията. За него са необходими около15000кв. м настилки с размери 60/40 ,40/40 и 20/20 с дебелина 8 см.