Официално: Брюксел ни спря парите по ОП “Околна среда”

Европейската комисия (ЕК) преустанови плащането на искания за междинни плащания по Оперативна програма „Околна среда”. Това е съобщи представителят на България в ЕС посланик Димитър Цанчев, който е изпратил официално писмо, подписано от Валтер Дефа, генерален директор на Генерална дирекция „Регионална политика и урбанистично развитие”.
В съобщението се съобщава, че разплащанията по искания за междинни плащания по програмата ще са спрени, докато Европейската комисия не получи увереност, че българските институции са предприели описаните в писмото корективни мерки.
Решението и последвалото писмо са в резултат на констатациите на одит, който дефинира недостатъци на системата за управление и контрол на програмата. Констатира се, че Управляващият орган не е идентифицирал нито един от пропуските и нередностите, установени по време на одита.
Българските власти са поканени да вземат корективни мерки в няколко направления: подобряване на системите за управление и контрол на оперативната програма, пълен или на извадка преглед на проектите от 2010-2013 г., който да доведе до налагане на финансови корекции за ясно дефинирани нарушения в обществените поръчки, преглед на проведени одити за 2011 и 2012 г.
Всички мерки трябва да бъдат проведени в тясно сътрудничество между Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда” и националния Одитиращ орган.
Министерство на околната среда и водите, Министерство на финансите и вицепремиерът по еврофондовете работят по съгласуването на обща програма за действие, която да гарантира най-бързо изпълнение на изискванията, ефективно подобрение на работата и успешно завършване на проектите, подкрепени от ОП „Околна среда”.