Клисарова: Залагаме на равен достъп на учениците до качествено образование

Резултатите от международното изследване ПИЗА, което оценява грамотността на учениците и дали те разбират учебния материал, показва, че нашите деца не могат да прилагат на практиката наученото, коментира министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Според анализите на ПИЗА, нашите ученици заемат едва 47-о място от 65 страни. Тези изследвания показват наличието на сериозна диференциация между децата в зависимост от техния социален статус. Това противоречи с философията за равен достъп до качествено образование, каза проф. Клисарова. Тя съобщи, че в новата стратегия за училищното образование се обсъждат начините да бъде намален броят на преждевременно отпадналите ученици до 11%. Предвижда се написването на нови учебници, в които ще се отчете мнението на учителите и психолозите. Философията на новия закон е при атестиранто на директорите да участват и родителите.

„Трябва да засилим граматиката и малко да я опростим за учениците от първи до четвърти клас. Трябва да ги научим на една базова грамотност – да пишат, четат, смятат, а след това да започнем да надграждаме“, коментира министър Клисарова. Тя съобщи, че няма единно мнение между учителите относно обема на учебния материал. Според някои, той трябва да бъде съкратен за сметка на практически упражнения, а според други – да се увеличи.

По отношение на делегираните бюджети, според които парите следват ученика, проф. Клисарова обясни, че в бюджета на Министерството на образованието и науката за 2014 г. е залегнала новата философия за финансиране на училищата. Тя предвижда една базова стойност за текущи разходи да се дава на всяко училище независимо от броя на учениците му. Въвежда се и т. нар. „принадена стойност“, с която да се мотивират с допълнителни заплащания училищата, в които има деца със специални потребности и с майчин език, различен от българския.

„В новия закон е разработена специална стратегия за развитие на педагогическите кадри. Има учители, които ходят на работа освен за заплата и от любов“, каза Анелия Клисарова. Предвижда се социален пакет за младите учители, като от тази година започнахме да им заплащаме транспорта, за да могат да се придвижват свободно до по-отдалечените места, допълни тя.

По думите на министъра на образованието и науката, очаква се новият закон за училищното образование да бъде публикуван за обществено обсъждане до края на януари.