Орешарски: Ако през 2012 г. бяха взети съответните мерки, нямаше да се стигне до сегашното решение на ЕК за ОП „Околна среда“

Правим максимални усилия, така че още в началото на следващата година да стартират проекти поне по две оперативни програми – „Транспорт“ и „Човешки ресурси“. Има готовност и за кандидатстване по програмата „Свързана Европа“. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в Народното събрание в отговор на въпрос от народен представител за рисковете публичните инвестиции да бъдат по-малко през 2014г. поради началото на новата финансова перспектива. Премиерът обясни, че може да се дадат авансово средства, които в последствие ще се възстановят. „Бързам да внеса известно успокоение, че и през следващата година продължава усвояването на средства по проекти от стария програмен период. Освен това засилихме публичната инвестиционна програма в самия бюджет. Това също е смекчаваща мярка“, подчерта премиерът. Той каза, че се надява българският бизнес и обществото да не усетят 2014г. като „празна“ от гледна точка на публични инвестиции. Премиерът напомни, че инвестициите са един от инструментите за насърчаване на икономическия растеж и добави, че публичната инвестиционна програма също ще има принос за оживяването на икономиката.

Попитан от журналисти какво предприема правителството за отблокирането на средствата по ОП „Околна среда“, министър-председателят изтъкна, че се взимат мерки така, че да не възникват подобен тип несъответствия и разминавания, които водят до санкции. „Взимаме мерки в Управляващия орган за подобряване на системите за финансово управление и контрол, както и мерки в одитния орган за съгласуване на одиторските стратегии“, добави премиерът. Пред народните представители премиерът отбеляза, че от наскоро полученото писмо от ЕК се е потвърдила информацията за преустановяване на плащанията по ОП „Околна среда“ като резултат от допуснати в последните няколко години лоши практики по отношение на управлението на самата програма. Периодът от време, който се цитира, е 2010г. – 2013г., като въпросните проекти са управлявани изцяло в периода 2010г. – 2012г. „Ако през 2012г бяха взети съответните мерки, нямаше да се стигне до сегашното решение на ЕК“, категоричен беше премиерът.

„Не споделяме опасенията, че ще има гигантска вълна, за каквато се говори на Острова“, коментира министър-председателят Орешарски от парламентарната трибуна във връзка с „въображаемия наплив от емигранти“ след отварянето на трудовия пазар за българи и румънци. „Считаме, че тази български граждани, които и сега работят във Великобритания в по- голямата си част са добре образовани, със сериозен принос за икономиката на Обединеното кралство и в значително по- малка степен засягат социалните му системи. Присъединявам се към мненията, които се чуха и от други страни, и от ЕК, че не бива да се посяга на едно от основополагащите права и принципи на Европейската общност – правото на свободно предвижване на хора“, каза премиерът. Според него българското правителство реагира адекватно на равнище външен министър, като се обяви против каквито и да е дискриминационни мерки. „Надявам, че британските власти ще се въздържат от каквито и да е дискриминационни мерки. Предполагам, че този въпрос може да бъде обект на обсъждане на предстоящия Европейски съвет. Отсега заявявам, че ще се противопоставим на включването му в дневния ред“, добави министър-председателят.

На въпрос на журналист за доставките на газ през зимата и ситуацията в Украйна министър-председателят Орешарски заяви: „Разпоредил съм на компетентните енергийни органи да имат предвид евентуалните рискове. Има резервни варианти. Чирен е пълен на около 80%, така че не се притесняваме особено при краткосрочни колебания в доставките. Надявам се дългосрочни да няма“. Попитан дали има опасност поради недостиг на средства в НЕК през следващата година да се наложи рязко увеличение на цените на тока, премиерът беше категоричен, че няма такава опасност.

Премиерът определи като добър буфер 4-те милиона лева, които ще бъдат спестени от намаляването на субсидията на партиите. „Не бих възразил да се реализират спестявания и по други разходни направления, не само по това“, добави министър-председателят. Премиерът възрази политическата система отново да се финансира само и единствено от бизнеса. „Минахме през такъв период и мисля, че резултатите не бяха много добри през 90-те години“, отбеляза министър-председателят Пламен Орешарски. На въпрос за Комисията по досиетата той коментира, че не я възприема като вечна, а като комисия с определена задача, която не е безгранична във времето.