Балкански фестивал на изкуствата в Карнобат

Община Карнобат официално обяви амбицията си да създаде нова „културна марка” на региона чрез провеждането на Балкански фестивал на изкуствата.

Първото издание на проявата е планирано за юни месец 2014 год, а второто за месец май 2015 год.

Фестивалът ще даде възможност на представители на балканските страни и от други точки на Европа да покажат красотата на своя фолклор, обичаи и изкуства.

По време на официалното стартиране на проекта кметът Георги Димитров сподели, че предизвикателството да бъде организирано и проведено успешно събитие от такъв ранг е много голямо и гарантира, че няма да бъздат допуснати никакви слабости.

 

През първото издание се очаква да се включат около 500 гости, от които 200 души от Гърция, Турция, Македония, Сърбия и евентуално Румъния. Второто издание си поставя за цел да разшири геогарафията на участниците  и да посрещне общо 1000 „артисти”, от които 400 от чужбина.

 

През месец юни догодина фестивалът ще предложи на зрителите дефиле на участниците, които ще демонстрират фолклорни практики и обреди.

Интерес буди и обявеният „Час по майстория”, през който гостите ще покажат уменията си в дърворезба, керамика, тъкачество и ще участват във възстановка на „Карнобатската кукла”, т.е ще създадат марионетки. Творбите ще бъдат подредени в инсталация.

 

По време на фестивалните дни на три отделни сцени ще има изпълнения на фолклорни ансамбли и групи, поп и рок изпълнители, както и много видове танци. Зрителите ще могат да видят наживо и надсвирване на сватбарски оркестри в новия разширен формат на конкурса „С песните на Стайка Гьокова”

 

Ръководителите на проекта обявиха, че като част от Балканския фестивал ще възстановят и традиционния през вековете „Карнобатски панаир”

 

Проявата ще представи културното многообразие на Балканите и ще се фокусира върху уличното изкуство „street art”.

Идеята е да бъде привлечена нова публика от страната и чужбина и да бъдат положени основите на нови партньорства.

Мотото на фестивала е „Гостоприемството, топлината на хората и тяхната готовност за диалог и общуване”

 

Осъществяването на събитието  става възможно след спечелването на проекта „Подготовка и провеждане на иновативно културно събитие „Да съживим традициите в Карнобат” по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Общата сума на проекта е 523 271. 39 лв.