Партийните субсидии паднаха с почти 10%

Народните представители приеха партийните субсидии да се намалят с малко под 10%. Със 104 гласа „за”, 4 „против” и 38 въздържали се депутатите приеха държавната субсидия от 2014 г. за един глас да бъде по 11 лева, а не както досега – 12 лева, предаде КРОСС.

Народните представители отхвърлиха обаче предложението на “Атака” от догодина партиите да нямат държавни субсидии. Идеята на националистите мина без изказвания и дебати. С над 70 гласа „против” депутатите отхвърлиха тази идея дори след прегласуване.

Отхвърлено бе и предложението на червеният депутат Георги Кадиев за един глас партиите да получават по 6 лева субсидия, тоест 50% намаление. За неговата идея 62-ма бяха против, 73 депутати се въздържаха, а едва 10 гласуваха „за”.

Управляващите обсъдиоха намаляване на субсидията на семинара си в Боровец, като броени дни преди това бюджетната комисия отхвърли предложението по време на второто четене на държавния бюджет.

Субсидии имат право да получат 10 партии в момента. Четири от тях са парламентарно представени, а останалите шест – Национален фронт за спасение на България, свързана с телевизия СКАТ; РЗС; ВМРО-БНД; ЛИДЕР, “Движение България на гражданите” на Меглена Кунева и партия “Глас народен” – са получили над 1% от гласовете.

С промяната се спестяват общо 3 164 301 лева – това е броят на гласувалите българи за 10-те партии и коалиции, имащи право на субсидия.