Услугите от кадастъра ще се заявяват и получават и по електронен път

Официални документи от агенцията по кадастър ще могат да се заявяват и да се получават от гражданите във всяка една точка на страната независимо от местонахождението на недвижимия имот, предвиждат внесените в НС промени в Закона за кадастъра и имотния регистър. Услугите от кадастъра ще се заявяват и получават и по електронен път. Ще се даде възможност обекти в кадастъра да се разглеждат и търсят безплатно по интернет. Планира се увеличаване на офисите, които ще обслужват клиентите на агенцията. Нотариусите ще ползват информационната система на кадастъра и ще получават официални документи от разстояние, предаде КРОСС.

Определят се и случаите, в които измененията в кадастъра и кадастралните регистри се правят без издаване на заповед. Тя остава задължителна, ако има непълнота или грешка.

Вносителите предлагат още кадастърът да си обменя данни с други регистри – търговския, имотния, за населението и др. Промените в закона предвиждат още създаването на кадастрална карта и регистри да се финансират от общините при недостатъчно средства от държавата.