Областна администрация Бургас приключи успешно проект “Погледни в бъдещето, запази наследството”

Екипът работещ по проект „Погледни в бъдещето, запази наследството”  отчете резултатите от едногодишното му изпълнение по време на финална пресконференция, проведена в Бургас.

През 2012 година Областна администрация Бургас спечели европейско финансиране и подписа договор за субсидиране по програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция. Стойността на проекта възлиза на 149 240 евро, а партньор по него е Дирекция „Култура и туризъм” в Къркларели, Турция.

В рамките на полученото финансиране са изработени проекти за реставрация за 7 сгради държавна собственост, намиращи се в централната част на град Бургас, както и 5 инвестиционни проекта за сгради с архитектурна стойност на територията на област Къркларели.

В контекста на общата цел на проекта- представяне на архитектурното наследство в трансграничния регион, в продължение на една година с помощта на институции, граждани и съмишленици, екипите издириха стари снимки на знакови сгради и ги подредиха в албум „Спомени от миналото, богатство за бъдещето”. Концепцията, по която албумът е създаден показва развитието на емблематични обекти за двата региона през годините. Показани са сгради, от които за жалост са останали само архивни фотографии. Читателят може да види сгради, които и днес красят облика на града с изящната си старинна архитектура. Има разбира се и представени сгради с архитектура съдържаща  елементи от миналото, но реновирани в духа на съвремието.

Голяма част от снимките, както и такива, които не са попаднали в издадения албум могат да бъдат видяни на фейсбук страницата на проекта, която екипът ще продължи да поддържа актуална и след приключването му. Информация за забележителностите в трансграничния регион и всички дейности по проекта е поместена на специално създаден уеб сайт. Идентифицирани са над 20 нови проектни предложения по време на проведен семинар в Къкларели, с участието на общинските администрации, читалища, музеи, културоведи, археолози и експерти. Създадена е „Мрежа от експерти”, която по същността си представлява база данни, която да послужи за бъдещи дейности свързани с опазването на културното наследство.

„Приключва един успешен проект, който оставя след себе си реални резултати и възможности за бъдещи проекти. Ще търсим начини за финансиране, с което да започнем възстановяване на сградите. Всички заинтересовани ще могат да разгледат албума в Регионалната библиотека в Бургас, както и в Държавния архив, където ще предоставим екземпляри.”- каза заместник областният управител Юсеин Мехмед.

Гост на пресконференцията бе вицеконсулът на Република Турция в Бургас Решит Сагкол.