След повече от 60 години

vasil_kirov

След повече от 60 години рисуване най-дългогодишният кмет на Община Несебър Васил Киров се престраши да представи нарисуваното в първата си самостоятелна изложба.

Откриването й под мотото „Философът, който рисува” се състоя в Демонстрационния център .Мотото на изложбата, чиито куратор е доайенът на несебърските художници Радослав Ралев, съчетава образованието на Киров, който е завършил философския факултет на СУ „Св.Климент Охридски”, и потребността му да рисува, превърнала се в хоби през жизнения му път.   

Рисуването обсебва, роденият в с.Горица, Киров през гимназиалните му години до степен да се яви на приемните изпити в Националната художествена академия и достига до финалния кръг. От тогава продължава да си рисува, както сам сподели, в повечето случаи, стоейки в президиума на събрания, или гледайки към хората в президиума, намирайки се извън него.

Трябваше да минат обаче повече от 60 години за да се престраши да изложи свои творби публично, подбуден от свои приятели.Сегашният кмет Николай Димитров сподели, че идеята за изложбата дошла от съпругата му, която няколко месеца по-рано случайно успяла да разбере от самия Васил Киров за наближаваща му 80-годишнина и натрупаните рисунки през годините.

По стечение на обстоятелствата официалното откриване на изложбата – на 9 декември-бе избрано като тройно съвпадение. Тя е посветена на 80-годишнината на Киров, дата е на която преди 30 години генералният секретар на ЮНЕСКО Амаду Мхтар МБоу подписва дипломата за вписването на Старинен град Несебър в Списъка на световното наследство и, освен това, кмет на Община Несебър тогава е бил Васил Киров.

На френския философ Рене Декарт принадлежи максимата: „Cogito,ergo sum”, превеждана в повечето от случаите некоректно като: „Мисля,следователно съществувам”.Буквалният й превод означава: „Мисля, значи съм”. Перифразирана за Киров тя би звучала като: „Рисувам, значи съм”. И още нещо. Ако човек се загледа по-внимателно в картините, може и да прогледне, че авторът не винаги е рисувал това, което вижда, а това, което мисли, пресътворявайки го.                                                                           „Посвещавам тази изложба на човеколюбието,защото винаги ме е вълнувал човекът и неговата индивидуалност. Затова  и най-много съм рисувал портрети”, заяви при отриването на изложбата си авторът. Рисувани в продължение на 60 години тези портрети обогатяват не само настоящето, а и несебърското бъдеще.

                                                                                               Максим МОМЧИЛОВ