Сергиите по морето остават, предлага БСП

Търговските обекти на първа линия на черноморското крайбрежие (зона А – 100-метровата ивица от брега) – сергии, павилиони и др., ще бъдат оставени да работят, а концесионерите на плажове вече ще могат да заемат до 70% от пясъка с чадъри и шезлонги. Това предвиждат промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, внесени от народния представител Димчо Михалевски и още трима депутати от левицата, съобщава .

Ограниченията за сергиите по морето бяха въведени в началото на тази година от правителството на ГЕРБ и по сега действащия закон за Черноморието, в 100-метровата ивица от брега могат да се разполагат единствено сгради за спортни и културни дейности, и елементи на градското обзавеждане като спирки на градския транспорт – при това с максимална плътност на застрояване до 10%. Целта беше да се премахнат безразборните сергии и търговски обекти в някои от курортите по морето, а гратисният период за премахването им е 1 година – до март 2014.

Търговската площ на охраняемите плажове – заведения и места за чадъри и шезлонги, ще се увеличи значително, предвижда друга група текстове в законопроекта. За свободно разполагане на плажни принадлежности вече ще се отреждат 30-50% от площта на плажовете – при дял от 50% досега, гласят поправките. Така концесионерите или наемателите на плажовете вече ще могат да покриват до 70% от пясъчните ивици с чадъри.

Отделно, площта на преместваемите обекти на големите плажове – като заведения за хранене и напитки, и др., ще бъде увеличена двойно, предвижда законопроектът. По сега действащите правила на плажовете под 40 дка преместваемите обекти трябва да заемат до 2% от площта на плажа, а за онези над 40 дка. – до 1% от площта. Новите поправки предвиждат обектите да заемат до 2% от плажа, независимо от площта му. Мотивът на вносителите е, че разходите на наемателя на плажа до голяма степен зависят от броя на спасителите, а броят на водноспасителните постове е обвързан с дължината на плажа, не с площта му – под или над 40 дка.