Още една оставка в ДКЕВР

Освен председателя на държавния регулатор Анжела Тонева, оставка е подал и Михаил Димитров от ДКЕВР.

Това стана ясно от думитена на председателя на енергийната комисия в НС Рамадан Аталай. Пред журналисти в парламента той уточни, че напрежението в енергетиката е от години и смени е имало и преди това управление да вземе властта, предаде КРОСС.

Той не коментира мотивите на двамата за напускането им. Колегата му от ГЕРБ – Владислав Горанов, обаче, допусна да е бил оказан натиск.

Мотивите на Тонева са напрежение в работата и в енергийния сектор като цяло, обяви самата тя като отказа върху нея да е оказван натиск.

Бившият председател на комисията Евгения Харитонова призна пред БНР, че е изненадана от оставката на Анжела Тонева. “Моето убеждение е, че тя е един много добър специалист и специално в областта на регулаторната дейност и много съжалявам за тази оставка. Не само като човек, който е работил с нея, а човек, който е на „ти” с енергетиката”, добави тя.

По отношение на 20-процентната такса върху ВЕИ-тата, тя посочи, че “не знам колко това ще помогне на НЕК като обществен доставчик да попълни загубите си от изплатената зелена енергия. Въпросът с намаляването на цената, лично аз съм го заявявала, че всички искаме да плащаме по-малки сметки, но трябва да имаме разум в това какви сметки трябва да платят електроенергийните дружества, защото те ни осигуряват тока в дома ни и в производствените предприятия. Така че целта на ДКЕВР е да балансира интересите”, обясни тя.

На въпрос дали е възможно да има натиск от управляващите за намаляването на цените на тока и това да е причина за оставката на Тонева, Харитонова каза: Не мога да кажа, надявам се да няма натиск от управляващите. Бих искала да не бъде тази причината, а по-скоро причината е наистина тежкото състояние на енергетиката и в един момент просто човек не издържа.