Депутатите в спор за цигарите

В знак на протест срещу исканата от БСП и “Атака” отмяна на забраната за пушене днес народните представители от ПГ на ГЕРБ носят стикери върху реверите на саката си.

На дебатите присъства и министърът на здравеопазването Таня Андреева, предаде КРОСС.

Депутатите дискутират дали да се пуши на стадионите, както и на обособени места на летищата и в заведенията.

Гласовете “за” или “против” частичната либерализация на режима за тютюнопушене ще извади депутатите от БСП и ДПС от “парийините им обувки”. Предстои най-интересното гласуване за 2013 г., заяви Мартин Захариев от левицата, вносител на единия от проектите за промени в закона за здравето.

“Атака” са вносители на другия законопорект, който позволява цигарен дим на определени обособени места.

Голяма крачка назад е връщането на тютюнопушенето, това дискредитира ценностите ни, заяви от парламентарната трибуна Тунчер Кърджалиев от ПГ на ДПС.

Кърджалиев говори за егоистичните подбуди на засегнати от забраната политици, които искат пълен комфорт за пушачите.

Моята позиция е – няма икономически аргументи в модерния свят, които да доминират над здравната целесъобразност и цената на човешкия живот, категоричен бе Кърджалиев. Към 2030 г. при пет от десет смъртни случаи причината ще е именно тютюнопушенето, цитира той прогнози на анализатори. А пасивният пушач също търпи поражения – установено е, че 89% от дима от цигарата не минава през филтъра, а е странична димна струя, която съдържа 50% повече амоняк, висок процент катрани, канцерогени и др. Непушачът е длъжен да поеме този дим, както и димът, който пушачът изпуска при пушене, коментира Кърджалиев. Бих запалил и аз цигара, но когато има присъствие на деца, бих се възпротивил, а ако са моите деца бих им забранил да влизат в такова помещение, посочи той. Според депутата промените в закона са злоупотреба с толерантността, каза депутатът.

Ако всичко това е така, както казвате, половината от тази зала трябва да измрем в адски мъки, възрази на колегата си от ДПС депутатът от “Атака” Венцислав Лаков.

Всяка година българската държава дава около 73 млн. лева субсидия на тютюнопроизводителите и ако сте толкова прав защо да даваме тези субсидии, откажете се изцяло от тях, предложи той. Никой не говори за отпадане на забраната за тютюнопушене на работното място, в училищата и другаде. Като законодатели даваме варианти – едни заведения да са за пушачи, а други – за непушачи, на работното място да не пушим, но когато искаме да се забавляваме да можем да си го позволим, смята Лаков.

Имахте много доводи, които, ако не са неверни, са спекулативни, обърна се и Антон Кутев от Коалиция за България към Тунчер Кърджалиев от ДПС. Не ресторантьорите са проблем, те не влошават живота на хората, не спекулирайте с това, призова го депутатът.

Според Кърджалиев субсидиите за тютюнопроизводителите нямат отношение към проблема с тютюнопушенето. Не подменяме темата – в малките градове като въведем този режим смятате ли, че ще има заведение от 70 кв.м., което ще бъде за непушачите, запита той.

Либерализацията на пълната забрана за тютюнопушене е крачка назад, а позицията на нашата ПГ е известна, заяви и депутатът от ГЕРБ Стефани Михайлова.

Твърди се, че пълната забрана вреди на ресторантьорския бизнес, но няма твърди аргументи за това, продължи тя. Според Михайлова в дългосрочен план забраната няма негативно отражение върху бизнеса. Целта на забраната е осигуряване на среда без тютюнев дим и опазване на здравето на клиентите на заведенията. Ще бъде престъпление сега да се връщаме назад, а ако отменим тези разпоредби в закона създаваме лоша практика като законодатели. Либерализацията ще нанесе непоправими щети, защото обществото няма да погледне сериозно на това, добави тя. 73 000 души се включиха в Интернет в петицията “Не на тютюневия дим”, а повече от половината българи са “за” продължаване на забраната за пушене, смята Михайлова. Ползите за здравето от забраната имат много по-голям ефект от частичната й отмяна, посочи Михайлова.

Това е тема, по която разделяме българските граждани, но има ли алтернатива човешкото здраве, зададе серия от въпроси Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Всяка година в България заболяват от рак на белия дроб около 4000 души, тяхната продължителност на живот е не повече от 8 месеца, а стойността на лечението им е между 4000 и 8000 евра, уточни депутатът. Но по-страшното е, че тези хора умират в адски мъки, а по-голямо число хора заболяват вследствие на тютюнопушенето от т.нар. белодробна болест ХОББ, продължи Иванов. Масово са разпространени други дихателни болести и алергии при пасивните пушачи, добави той.

Предстои най-интересното гласуване, защото сега ще излезем от партийните си обувки и ще гласуваме по съвест, коментира социалистът Мартин Захариев и обяви, че е готов, независимо от личното му мнение, да приема решението на мнозинството. Колегата му Антон Кутев отбеляза, че не е пушач, не е и лобист, но вижда логика в либерализирането на забраната. Изглежда ми лъжеморално това, което правите в момента, каза той по адрес на Кърджалиев.

Колегата му Петър Мутафчиев декларира, че няма да подкрепи законопроектите. Според него днес въпросът е ще продължим ли европейската политика или ще се отказваме с всяка година от нея. България е с най-тежката забрана за тютюнопушене, припомни той.