Гласуването за най-добри спортисти на община Поморие опорочено

Гласуването за 10-те най-добри спортисти на община Поморие е опорочено, съобщиха от Обществения съвет по спорт относно избора. След внимателен анализ в сайта на община Поморие е установено, че над 2000 от гласовете са направени от еднакви IP – адреси, което автоматично превръща резултата в невалиден. Ето и официалната декларация на членовете на съвета:

Официална декларация на Обществения съвет по спорт относно избора на 10-те най-добри спортисти за 2013 г.

Уважаеми съграждани,

Ние, членовете на Обществения съвет по спорт /ОСС/ към община Поморие, подкрепяме инициативата за награждаване на 10-те най-добри спортисти за годината, защото нейната цел е да даде заслужено признание за техните успехи.
ОСС осъзнава необходимостта и полезното въздействие на спорта при децата и подрастващите и чрез подобни инициативи се стреми да ги мотивира да спортуват. ОСС уважава волята на спортиста и спортсменството.
ОСС е сформиран в името на спортното развитие на Поморие. Ние, неговите членове сме професионалисти, дали своя неоспорим принос за тази кауза.
След като през 2012 г. много от вас изразиха своето несъгласие, че ОСС решава кои да бъдат наградените, през 2013 г, ние дадохме на вас правото на избор. Затова създадохме анкета за гласуване. С това свое действие декларирахме подкрепа и доверие към гражданите на Поморие, които заслужават сами да изберат своите фаворити.

Уважаеми съграждани,
С огорчение се налага да ви съобщим, че сред нас има такива, които опорочиха добрата инициатива, манипулирайки вота. След внимателен анализ, установихме, че над 2000 от гласовете са направени от еднакви IP – адреси, което автоматично превръща резултата в невалиден. Изразяваме разочарование от този факт, защото спортсменството и честното състезание, на което разчитахме се оказаха невъзможни.

На 12.12.2013 г. ОСС проведе заседание във връзка с предстоящата церемония и взе решение относно принципа на селектиране на номинациите. 10-те най-добри спортисти на община Поморие за 2013 г. бяха избрани чрез явно гласуване между членовете на ОСС, с обикновено мнозинство.
Благодарим на тези от вас, които почтено дадоха своя глас и искрено съжаляваме, че точно вашите гласове изгубиха своята тежест. Вярваме, че спортсменството все още не се е превърнало в клише и не е изчезнало безследно в рутината. Надяваме се, че този епизод от ежедневието в града ни ще ни накара да преосмислим водещите си амбиции и основната си нагласа.

С уважение,
ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ ПО СПОРТ ОБЩИНА ПОМОРИЕ
1.Иван Алексиев – Кмет на Община Поморие /Председател на ОСС/
2.Щерион Василев – Треньор на ОХК „Поморие” /Заместник-председател на ОСС/
3.Аделина Чолева – Мл. експерт” Спортни дейности” в Община Поморие /Секретар на ОСС/
4.Детелин Лилов – Председател на Комисията по туризъм, търговия, спорт, младежки дейности и основни поминъци
5.Георги Гуменов – Председател и треньор на ОМСК „Циклон” – Поморие
6.Никола Абрашев – Председател и треньор на КСТ „Поморие”
7.Веселин Тодоров – Председател и треньор на КСТ „Блясък”
8.Атанас Атанасов – Председател и треньор на СК „Атлет 2014” – Поморие
9.Емил Илчев – Председател, треньор и състезател – СК „Железни ръце” – Поморие
10.Георги Вражев – Председател на СК по борба „Спартак” – Поморие
11.Диана Благоева – Учител по физкултура – СОУ „Иван Вазов” – Поморие

10 Отзиви

  1. Анонимен

    Защо няма представител на футбола в този Обществен съвет по спорт?
    Искам да попитам Съвета да не мисли, че всеки има персонален компютър?В едно домакинство, ако има 1 компютър, тогава само един човек ли да гласува от семейството?Ами останалите членове на семейството?
    Да бяха направили гласуването и в центъра на града с попълване на анкетна карта-тогава няма да има един човек да е гласувал по няколко пъти!

  2. e to po taq logika davai – iurush na maslinite …. vsichki do deveto kolqno pootdelno da glasuvat, ideqta na anketata e nai – zasluijiliq da specheli, koito se e dokazal ne vednuj i koito produljava da se dokazva…. Nai – pravilno e da se obqvi v chiq polza e tova deistvie i uchastnika da bude diskvalificiran

  3. спортист

    Нека да.се обяви кой е манипулирал вота и да бъде дисквалифициран. .Спортистът на годината трябва да бъде пример за другите. Да гласуваш 1500 пъти за себе си не е спортменско . Умолявам
    Обществения съвет по спорт да обяви името на манипулиралия вота с уважение към честно гласувалите граждани .

  4. Обявете кой е "ЧЕСНИЯТ" състезател на Поморие!!!

  5. Тези, които са с най – многото гласове те са "честните" спортисти на Поморие, отворете класацията и ще ги видите. А някои от тях дали са стъпвали на стълбичката през 2013 година и колко пъти? По това трябва да се избира кой изобщо има право да бъде номиниран за Спортист на годината !!!

  6. 14. Златко Маринов – Състезател на ОМСК „Циклон” Шампион на България за мъже за 2013г. Категория – мъже. (19%, 1 406 гласували)

    • Спортист

      Явно хората търсят сензация и затова публикуват имена. Анкетата беше меко казана не направена като хората.Начина по който се глaсуваше беше толкова смешно измислен че незнам дали някой от тая листа с 24 човека я е одобрявал.Община Поморие с това писмо хвърля вината върху спортистите а за себе си да каже нещо.Няма толкова смешна анкета.Тази анкета не беше за спортист на Поморие а за спортист на фейсбук. Един човек няма от тая община които да каже "да допуснахме да се случи това".
      Аз се наемам да кажа как се гласуваше и защо се получи така че вота се оказа манипулиран.

      1-ви начин.Всеки има смартфон когато хване безжичен интернет в кафето системата му разрешава да гласува и той гласува .След това отива на друго място пак хваща интернет и системата пак му разрешава и той смята че е нормално и пак гласува.Само че телефона излиза в тяхната
      система с едно IP и какво излиза системата му е разрешила а всъщност е фалшив вот.

      2-ри начин.Теглиш си Google Chrооm гласуваш след това влизаш в историята и триеш и системата ти позволява пак да гласуваш и така колкото си искаш

      това че можеш да гласуваш от къщи от компютъра само един път а сте три или четири членно семейство какво значи, че не даваш свободното право да гласуваш на всеки които има желание.

      Никои не е виновен за това че елементарната система на анкетата е допуснала да се случи така.Масовото гласуване е било от първия вид и всеки от тази анкета го е правел без да има представа че това е некоректен вот.Сега ще има и хора които ще ме критикуват и прочие.Но така или иначе това е действителността за съжаление.Всеки един от тези 24 спортиста или двойка имат право да са отличат ,както беше направено.Имам доста приятели които гласуваха за даден свой спортист и вместо да са му помагали са указа сега че са му вредили.

  7. Златко Маринов

    Антон
    19.12.2013 at 01:11

    14. Златко Маринов – Състезател на ОМСК „Циклон” Шампион на България за мъже за 2013г. Категория – мъже. (19%, 1 406 гласували)

    Не те знам кой/коя си нито какъв/каква си но ми е интересно с какво право ми публикуваш името.И във връзка с какво.Явно има хора които искат да направят сензация и интрига то друго и без това явно не могат.Нека община Поморие да каже кой е IT -специалистът който е поддържал анкетата и защо така се е получило. А не обвинявайте спортистите .

  8. Анкетата беше активирана от мен – Хари Аристидов по задание на Община Поморие.
    Уважаеми спортисти и съграждани, приемете моите извинения че се получи така, че беше опорочен резултата от гласуването. Моята вина в случая е, че не бях достатъчно убедителен и не настоявах пред когото трябва да не се пуска анкетата по този начин и да се обмислят внимателно алтернативни варианти въпреки кратките срокове. За мен беше ясно че ще се случи нещо подобно, но нещата се случиха много набързо и в крайна сметка анкетата беше пусната онлайн и ето че се стигна до сегашното положение.

    По мое лично мнение и впечатление, инициативата на Общината беше съвсем благородна и е похвално че се стараят да чуват мнението на нас гражданите.

    Искам да разясня на всички, че откакто съществуват онлайн анкетите с възможност за анонимно гласуване, винаги и във всички сайтове се е случвало същото – безброй опити за манипулации и в крайна сметка изкривяване на резултатите. Скриване/маскиране зад различни IP адреси, изтриване на кукис и кеш и т.н. са до болка познати проблеми при онлайн анкетите, но за съжаление няма как да се реши технологично така че всички да са доволни и щастливи на 100% при анонимно гласуване.

    Има един единствен вариант, в който може да се разчита на 100% достоверност в онлайн анкетите и за който може да се помисли за в бъдеще. Това е ако се допускат за гласуване само регистрирани потребители (профили на граждани) в сайта, от служител на Общината, като при регистрацията на всеки профил се представя лична карта. Дори е да не се регистрират всички хора, то все пак ще има реален вот и ще е представителна извадка. А в крайна сметка при евентуално така направена система, всеки който иска да му се чуе гласа, може да отдели 5 минути за да си направи профил в Общината. Това в момента е само идея и предложение, което изказвам аз от мое име.

    Аз се гордея с успехите на всички спортисти от нашия град!
    Моля да простите за фал-а с анкетата.

    • До Аристидов

      Браво Хари, чест ти прави написаното. Човешко е да се греши – всички сме го правили. Когато има желание да се случи нещо, се намира и начин, и с действията си Общината показа че въпреки тази грешка с анкетата, все пак събитието се състоя и то похвално добре. Бъди здрави и продължавай да работиш в същия дух!