БСП и ГЕРБ заедно в промените на закона на субсидиите

Георги Кадиев от Коалиция за България и Димитър Главчев от ГЕРБ са готови да внесат заедно предложение за промени в закона за харченето на политическите субсидии. Общото си намерение политическите опоненти заявиха тази сутрин в студиото на Нова тв.

В сега действащия закон се казва, че „политическите партии разходват средствата си за подготовка и участие в избори, за осигуряване работата на партийните структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи за дейността на партията разходи”.

„Проблемът е точно в това „други разходи”. Там влиза всичко друго”, обясни Главчев. Той обаче смята, че преди да внесе каквото и да е предложение в тази насока, то трябва да бъде обсъдено.

Според Георги Кадиев пък решението на проблема се крие само в една дума – прозрачност.

„Става въпрос за едно изречение – партиите публикуват пълен отчет на всички разходи, перо по перо на уебсайтовете си”, смята Кадиев.

Но и в момента, според „червения” депутат, има начин харчовете на партиите да бъдат проверявани.

„На последните кметски избори, тъй като правих кампанията, имаше много сериозни проверки от страна на Сметната палата”, заяви Георги Кадиев.

В ГЕРБ пък нещата били още по-драстични.

„При нас са въведени касови апарати за разходите, въпреки че не сме търговски обект. Отчитаме се много по-строго, отколкото трябва”, заяви Главчев/КРОСС/