Михалевски: ГЕРБ лъжат за спрени плащания по еврофондовете, напротив постигнахме впечатляващи резултати

Oбвиненията на ГЕРБ за спрени плащания по еврофондовете са напълно несъстоятелни. Toва заяви бургаският народен представител от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски- председател на Парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление и член на Комисията по европейските фондове. Депутатът подчерта, че отиващата си 2013 година е била особено напрегната по отношение на използването на европейските фондове. „В началото на годината съществуваше реален риск, поради забавяне на изпълнението на еворпейските програми, да загубим над 272 милиона евро по 7-те оперативни програми и над 250 милиона евро по Програмата за селските райони, което означаваше загуба от над 1 милиард лева за българската икономика”, посочи инж. Михалевски.

Към днешната дата рискът от загуба от еврофондовете е сведен от 272 милиона евро, по 7-те оперативни програми, до 7 милиона евро. По Програмата за селските райони вероятно няма да има никаква загуба. Депутатът припомни, че през 2011 г. и 2012 г. по нея страната ни е загубила 91 милиона евро и допълни, че подмятанията за спрени плащания по еврофондовете от ГЕРБ нито са верни, „нито имат достатъчното морално право да правят подобни неверни внушения”.

„Свеждането на риска до нула е в резултат от своевременното идентифициране на проблемите от служебния кабинет и наложеното високо темпо на работа на администрацията по еврофондовете от правителството на Пламен Орешарски”, категоричен бе инж. Михалевски.

Той подчерта, че постигнатите резултати за шест месеца са впечатляващи. „За пръв път България успя да оползотвори над 3,05 млрд.лв. по 7-те оперативни програми и да бъдат възстановени от Европейския съюз над 2 млрд.лв.. Общото усвояване на европейските фондове достигна почти 54% от общият им размер по всички програми,а възстановените от ЕС средства са над 42,75%.По Програмата за селските райони общият размер на плащанията за 2013 г. е над 800 милиона лева”, обясни шефът на регионалната комисия в парламента.

Въпреки ниския размер на фискалния резерв, който е важен източник за предварително финансиране на изпълнението на европейските проекти , при наложителното увеличение на темпа на усвояване правителството успя да мобилизира над 1 милиард лева за финансиране на изпълнението и по този начин да предотврати загубата на средства.

Димчо Михалевски отбеляза, че процесът на висока мобилизация е протекъл при необясним през последния месец бойкот на общини, управлявани от кметове на ГЕРБ, които отказвал да съдействат на управляващите органи. „Тази позиция , която очевидно не работи за националният ни интерес, беше частично преодоляна едва през последната седмица”, каза инж.Михалевски.

По повод конкретното обвинение на ГЕРБ, че от средата на месец декември са спрени всички плащания по оперативните програми, депутатът цитира официални данни, според които от началото на декември до днес са платени над 94 милиона евро по 7-те оперативни програми, като само за последните 4 дни сумата е 25 млн. евро.

„Независимо от изключително тежкото наследство на ГЕРБ , като наследени рискове от загубата на над 1 милиард лева по европейските фондове, настоящото правителство я сведе практически до нула.Въпреки изчерпаните фискални резерви на държавата, правителството наложи резултативен темп на работа, който направи възможно усвояването на над 3,0 милиарда лева и възстановяването на над 2 млрд. лева от ЕС”, категоричен е инж. Димчо Михалевски.