Епископ Йоан е новият Варненски митрополит

Светият синод избра епископ Йоан за Варненски и Великопреславски митрополит. Знеполският епископ е избран с 9 на 3 гласа.

Епископ Йоан (викарий на Софийската митрополия) е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършва пловдивското музикално училище. Хиротонисан е за Знеполски епископ на 18 март 2007 г. Известен е като добър оратор и умел управител на имотите, които притежава църквата. С тази дейност са свързани и много от критиките към него.

На 15 декември се проведе Епархийският избор – първият етап от избора на нов Варненски и Великопреславски митрооплит. Във Варна – центъра на овдовялата епархия, под председателството на Доростолския митрополит Амвросий, наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол, от листата на епископите – кандидати за митрополитския престол, изискваните от Устава на БПЦ повече от половината от гласовете, получиха Преосвещените епископи Знеполски Йоан – 22 гласа и Мелнишки Серафим – 19 гласа. Така двамата стигнаха до Каноничния избор, който е окончателен. Вчера Светият синод разгледа документацията по проведения първи етап от избора.

До избора на нов варненски митрополит се стигна след внезапната смърт на 9 юли на варненския владика Кирил./КРОСС/

 

 

 

1 коментар

  1. поп варню

    Eпископ Йоан – 44 год. = роден в Ямбол. = завършва музикално училище. = в 2007 г. хиротонисан за Знеполски епископ и назначен за викарий на патриарха. = ИЗПАДА В СТРАННИ ПСИХИЧЕСКИ СЪСТОЧНИЯ. = доста умело и в своя полза управлява имотите на Софийската митрополия ! ! ! = ИЗВЕСТЕН СЪС СВОЯТА АЛЧНОСТ. . . = специализирал е в МОСКВА (със Москва във труд и в бой, Партия велика води нашия победен строй) ! ! ! = ДАЛИ КГБ СА ПРОПУСНАЛИ ДА ГО ВЕРБОВАТ ? ? ? = P.S. Във Варна пак милиционеро-идиот за владика . . .