Семейство остана без доходи, докато се опитва да има дете

Един мъж се разплака пред камерата на Нова телевизия миналата седмица от унижение. Причината беше протестът заради съкращенията в Бургаската корабостроителница.

Оказва се, че той и съпругата му от 5 години се опитват да станат родители чрез ин витро процедура. След два неуспешни опита сега предстои трети. В момента обаче и двамата са без работа и с малки шансове да съберат парите.

Галин е един от 150-те съкратени корабостроители. Заедно с него без работа остава и съпругата му, която 29 години работи в същата фирма. Започва да работи на 16.

Галин и Христина сключват брак преди 5 години в деня на влюбените – 14 февруари 2009 г. От тогава правят и опити да си родят дете. Христина, която е на 48 години вече има два неуспешни процедури ин-витро. Второто си бебе губи, докато организира протестите в Корабостроителницата. Изпреварили ги обаче заповедите за съкращение.

До момента за ин-витро са дали над 12 000 лева. Отделяли всеки месец от заплати. През януари на Христина й предстои пореден опит, за който ще използва замразени, вместо живи яйцеклетки, при които вероятността да зачене е много по-малка. С уволнението им парите са решаващи, а няма откъде да вземат назаем.

За живи яйцеклетки на семейството са необходими поне 7 000 лева. Фондът за асистирана репродукция не ги покрива, защото Христина отдавна е навършила 43 години.

Ако семейството събере 7 000 лева до средата на януари, Христина ще отложи оплождането със замразени яйцеклетки, за да направи по-сигурния вариант. 48 годишната жена си дава сметка, че шансовете за забременяване намаляват с всеки изминал месец. След като губят работата си двамата губят и шанса да осиновят дете./КРОСС/