Областният управител на Варна: Няма да подам оставка

Протест във Варна събра недоволни пред администрацията на Областната управа. Те поискаха оставката на областния управител Иван Великов, тъй като е обжалвал решението на Общинския съвет за възстановяването на българските имена на местностите край Варна в последния възможен момент – 27 декември, с което, по думите им, е изпълнил заповедта на „незаконната турска партия ДПС”, предаде КРОСС.

В средата на декември варненският общински съвет реши 215 варненски местности с турски имена да си върнат българските названия.

Засилено е полицейското присъствие. По данни на местни медии около 30 човека са се събрари тази сутрин, за да изразят недоволството си.

Протестът бе предвождан от общинския съветник Костадин Костадинов.

Областният управител покани на разговор представители на недоволните. Това обаче взриви присъстващите и те опитаха да нахлуят в сградата, но бяха спрени от полицаи, преградили стълбището към кабинета му. Около 10.30 часа обаче десетина протестиращи успяха да пробият полицейския кордон, да влязат в сградата на областната управа и да се срещнат с Иван Великов. Костадин Костадинов поиска обяснение от губернатора колко пъти се е срещал с турския консул в Бургас. Великов обясни, че е разговарял с консула веднъж, но това било, когато турският консул отишъл да се запознаят.

Попитан дали ще си подаде оставката, Иван Великов бе категоричен: „Няма да е скоро, или по-скоро въобще няма да подам. Ако Министерски съвет ме освободи, ще си тръгна, но не и сам”.