Близо 7 милиона туристи са посетили България през 2013г.

През 2013 г. страната ни е постигнала своеобразен рекорд и за първи път приходите от туризъм ще надхвърлят 3 милиарда евро. Това обяви зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев, цитиран от в. Стандарт ню”. Според него тази година се очакват 8,2% повече нашенци и чужденци да разпускат в зимните ни курорти.

През 2014 г. икономическото министерство си е поставило за цел да се достигне до ръст от 3% на заетостта на легловата база у нас. Освен това се очаква и увеличаване на приходите с около 2% и ръст на посещенията от чужденци с 4%. Според Бранимир Ботев обаче броят на туристите ще надвиши заложените прогнози.

Последните анализи на световната ски асоциация показват, че България има възможност за петкратно увеличение на потенциала си за ски туризма. В момента страната ни е четвъртата най-желана зимна дестинация за Европа.

“Хубавото е, че България предлага много разнообразни туристически продукти”, каза още Ботев. И допълни: “За малка страна като нашата имаме топло море и пет планини с огромен потенциал за зимен туризъм”. Зам.-министърът на икономиката добави, че 13,6% от БВП на страната се дължат на туризма.