Теоретично е възможно у нас минимална работна заплата да е 400 евро

“Теоретично е възможно да се осъществи предложението за 400 евро минимална работна заплата в страните от ЕС и конкретно в България. Въпросът е на каква цена това би могло да стане у нас, тъй като българската икономика не е конкурентоспособна на по-голямата част от европейските икономики – едно подобно действие, едно повишение на цената на труда би било катастрофално за състоянието на икономиката ни”. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България” председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

“Веднага ще затворят всички малки хотели, всички малки магазини – голяма част от хората ще излязат на улицата. Голяма част от бизнеса ще се пренесе извън България – или в страни извън ЕС или дори в страни от съюза. Такива футуристични виждания, такъв политически фикшън е далеч от реалната ситуация в България. В момента в България няма инвестиции, понеже няма политическо спокойствие и перспектива, тъй като икономическото развитие зависи и от политиката на даденото управление. Докато потенциалните инвеститори нямат яснота в политическото развитие и икономическото развитие на страната ни то и сериозните инвестиции в страната ни ще липсват. В ЕС не се подготвя подобно нещо – 400 евро минимална заплата, в ЕС се говори за минимален базов доход – извън заплатите, извън пенсиите и така нататък. Идеята му е да бъде затворена все по-разширяващата се празнина между бедни и богати”. Това каза от своя страна Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа”.

“В момента в България за съжаление не е реално да се говори за минимална заплата от 400 евро. Никой от КТ „Подкрепа” не е призовавал гражданите да гласуват в интернет за подкрепа на това предложение. Хората в Европа търсят отговор за решаването на ситуацията с по-бедните членове на обществото. Според вицепрезидента на КТ „Подкрепа” това не е отговорът за България. Проблемът с безработицата и безработните в България не са хората с добро образование, които упорито си търсят работа, проблемът са хората, които са нискообразовани и не си търсят усилено работа, смята синдикалистът. България въпреки действията на политиците ни навлиза в икономически цикъл на растеж и такъв ще бъде отчетен”, смята Димитър Манолов./КРОСС/