През последните 25 години образованието не бе приоритет

„Докато съществува България тя ще запази правомощията си да регулира получаването на образование от страна на всички деца. Въпросът е как да го прави. Абсолютна грешка е това, което стана с Божидар от Смолян, който спечели олимпиада, но МОН му отне наградите, тъй като учи от вкъщи. Детето трябва да бъде стимулирано щом печели олимпиада без дори да ходи на училище”, заяви в „Тази сутрин” на bТV бившият министър на образованието Сергей Игнатов. „Българската образователна система е добра, но би била по-добра, ако постоянно и гъвкаво се променя”, допълни още той.

„През последните години много наши деца печелят международни награди. Това е доказателство, че нашите деца не са зле обучени. Същевременно много деца отиват да учат в чужбина и много малко от тях се излагат по отношение на получените знания”, заяви бившият образователен министър Николай Милошев.

„През последните 25 години образованието не бе приоритет на държавата. Аз разбирам, че за това се изисква дългосрочен проект, но няма нация, която да е прогресирала, загърбвайки образованието. Когато у нас се разбере от всички, че нашето бъдеще ще бъде по-добро, когато децата ни получават по-качествено образование, тогава всичко ще потръгне”, допълни още Милошев.

„Законът, който моят екип внесе, дава възможност по определени причини децата да могат да учат законно у дома”, заяви Игнатов.

„Малко са родителите, които са достатъчно образовани, че да разбират достатъчно от образованието, което детето им може да получи. Въпросът ми е дали майката на Божидар е достатъчно компетентна по всички предмети или само по математика и информатика”, запита се Милошев./КРОСС/

 

 

 

1 коментар

  1. Дали само образованието не бе приоритет през последните 25 год. или и всичко останало……………………?!
    България представлява една много тъжна картинка:измъчен от бедност народ,политици,които мислят само да грабят и неизвестно как забогатяли мутри!!!