През март 2134 година ще се роди последният българин

“През март 2134 година, ако се запазят сегашните тенденции на раждаемост, смъртност и емиграция, ще се роди последният българин на територията на страната. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” проф. Петър Иванов, от Центъра за демографска политика.

„Той ще загаси тока и ще замине за Кипър”, пошегува се във връзка с ужасяващата си прогноза професорът. По думите му, цитирайки статистиката на НСИ преди време, медиите са сгрешили като са казали, че населението у нас се топи с по 7 души на ден. Темпото било много по-бързо – с по 8 души на час. Това прави по 172-ма българи на ден. Средно с по 10 000 на година намаляват бебетата. От 132 000 през 1950 година, през миналата година са били едва около 61 000.

“В капан на демографската катастрофа сме и каквото и да направим в този момент, затъваме. Ако увеличим раждаемостта – това означава, че работещите, които и без това сега се задъхват да издържат пенсионерите и малолетните, ще бъдат натоварени още повече. Ако намалим смъртността – също ще трябва да се издържат повече пенсионери”, обясни професор Петър Иванов./КРОСС/