Откриват се възможности за нови френски инвестиции в Бургаска област

Областният управител Павел Маринов прие Негово превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Република Франция у нас на неговото първо протоколно посещение в областта. Френският дипломат бе придружаван от  културното аташе към посолството господин Дейвид Вайзман.

От българска страна на срещата присъстваха заместник областните управители на Бургаска област Евгени Врабчев и Юсеин Мехмед.

Срещата протече в атмосфера на изключителна сърдечност,  приятелство и взаимно разбирателство, без помощта на преводач, тъй като господин посланикът владее отлично български език.

Областният управител подробно запозна Негово превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан с големите възможностите, които предоставя  Бургаска област за чуждестранни инвестиции в областта на селското стопанство, туризма и индустрията. Специално място в експозето на Павел Маринов бе отделено на готовността от българска страна  за създаване на съвместни френско-български проекти в областта на морския бизнес, екологията и поддържане чистота  на морските води.  Френския дипломат прояви интерес към конкретни параметри от представената му подробно от българския  домакин областната стратегия за развитие за привличане и насърчаване на френския инвестиционен интерес в областта на промишлеността и различни аспекти на аграрните дейности у нас.

На срещата  бе отчетена необходимостта от продължаване и задълбочаване на съществуващия традиционно добър културен диалог и обмен между нашите приятелски страни чрез организиране на съвместни културни прояви у нас и във  Франция. Пример за това е предстоящото откриване тази вечер  в Бургас на изложбата на Жул Паскин, световно известен френски художник, който има български произход.

Негово превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан благодари за оказаното му у нас гостоприемство и сърдечен прием и пожела успешна работа на областния управител и на всички институции от областта за бъдещото ползотворно развитие на традиционно добрите българо-френски отношения в името и за добруването на нашите приятелски народи.