Деца до 14 години могат да участват в конкурс за детски рисунки “Рецептите на баба”

Конкурсът за детски рисунки на кулинарна тематика „Рецептите на баба”, организиран от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 / www.ariz7.com / стартира за шеста поредна година на 16 януари. Националната надпревара, в която децата претворяват кулинарните традиции на България, е част от календара за извънкласни дейности на Министерството на образованието и науката и се провежда с подкрепата на Националния дворец на децата в София. За пореден път организаторите ще търсят просторите на детската фантазия и начина, по който малчуганите претворяват на белия лист любимите си гозби.

Както всяка година, отличените рисунки ще обиколят България под формата на пътуваща изложба, която придружава гостуванията на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”, а най-добрата от тях ще стане плакат на пътуващия форум, който изследва кулинарните традиции на страната. През 2013 г. за най-сполучлива журито определи творбата на 11-годишната Антоанета Николова от гр. Полски Тръмбеш.

От създаването на конкурса „Рецептите на баба” досега всяка година в него се включват деца от всички области на България, както и от чужбина, като средният брой на участниците е около 2000.

Събирането на рисунките започва на 16 януари 2014 г. на адреса на Националния дворец на децата /гр. София, бул. „Александър Стамболийски”141/, като крайният срок за изпращане е 29 март 2014 г. Журирането е на 4 април 2014г., а награждаването на победителите ще бъде на 15 април 2014г. в Националния дворец на децата.

В конкурса могат да участват деца от цяла България на възраст до 14 години, чиито творби ще бъдат разпределени и оценявани в три възрастови групи -до 6 години, от 7 до 10 години, и от 11 до 14 години. Рисунките трябва да са с размер Блок 4, нарисувани с пастели, флумастри, водни боички. Необходимо е всяка рисунка да е придружена с имената на детето, както и данни за контакт: имена на родител/учител, училище/школа/детска градина, адрес с пощенски код, телефони и електронна поща за контакт.

„Щастлив съм, че толкова много деца се включват в конкурса през годините, защото това показва, че българинът обича традициите си и се стреми да ги предава на децата си, коментира организаторът на конкурса шеф Пеньо Иванов. – Българската кухня е изключително разнообразна и богата, освен това ястията се поднасят красиво, и това прави впечатление на децата. Всяка година рисунките стават все по-добри, което може само да ме радва и да се надявам, че участниците ще стават все повече.”

Паралелно с това, за трета поредна година ще тече и литературният конкурс „Рецептите на баба”, в който могат да участват писмени творби на тема български кулинарни традиции. Творбите се изпращат също на адреса на Националния дворец на децата в София.