Кабинетът “Орешарски” направи отчет за дейността си

В началото се очертаваше сериозно неизпълнение на приходите в бюджета, шоково увеличение на цената на ел. енергията, икономиката бушуваше от безпрецедентния силов натиск върху бизнеса, предаде КРОСС. Размерът на поетите и неизпълнените ангажименти надвишаваше сумите от лятото на 2009, което даде повод на бившото управление да говори за заварени задължения. Външният и вътрешният дълг бе увеличен с над 4 млрд. лева. За по-малко от 4 години фискалната позиция на страната бе влошена с около 8 млрд. лева. Спирам се само на няколко икономически негативи. Ще се въздържа да не коментирам всички такива, тъй като има още – конфронтацията с обществото, отстъплението от сериозните демократични принципи на управлението, които са трудно измерими и податливи на спорове, а задачата ни днес е да гледаме към бъдещето, а не към миналото. Този кабинет се изправи пред трудността на имиграционната вълна. Още в първия план на действие акцентирахме върху стабилизиране на публичните финанси, оздравяване на енергетиката и да подсилване на политиките за уязвимите социални слоеве и отслабване на ненужната политическа конфронтация”, така започна третият отчет на правителството на Пламен Орешарски, който бе представне лично от министър-председателя на редовния петъчен парламентарен контрол.

“Преустановихме централния натиск върху бизнеса и вече го няма страха от проверките на контролните органи.

– Променихме методиката на ценообразвунае на ел.енергията, а цените намаляха на два пъти. Освободихме системата от високите преносни такси, за да стане възможно изнасянето на ток. Инвентаризирахме и променихме стила на работа по инвестиционните проекти, така че да не се бавят процедурите и да се съхранява комфорта. Отбелязахме напредък по Южен поток, новият блок на АЕЦ Козлодуй и газопроводите. Няма да допуснем едностранчивост при тяхната организация.

– В рамките на миналата година върнахме цялото дължимо ДДС и за пръв път от 2008 година насам започваме годината на чисто. Имаме най-ниското салдо на невърнато ДДС за последните седем, осем години. Ускорихме усвояването на европейските фондове. Скоростта на усвояване сега е 4 пъти по-висока. Намалихме загубите на средства от тези фондове.

– Оползотворихме и агрофондовете без да загубим нито едно евро, въпреки рисковете, които заварихме. Голямата заслуга остава на моите колеги от кабинета и служителите от различните звена.

– Приходните агенции също навлязоха в едно по-добро темпо на работа. Подготвихме нови техники за събиране на данъчните приходи, нов тип фискален контрол за входящи стокови потоци в страната, облекчени условия на облагане с ДДС на малките фирми.

– Опонентите предсказаха, че новата власт ще открадне един млрд. лева нов дълг – Още тогава обясних, че взимаме нови заеми, за да изплатим старите и това няма да повлияе на общия дължим дълг. Когато приключи мандата на Борисов дългът беше над 14.4 млрд. лева, а към края на 2013г. той вече е 14.1 млрд. лева.

– Подготвихме промени в законите, които предпазват конкуренцията от монополите, а в момента се подобряват и тези в защита на потребителите.

– Инициирахме нова кредитна линия за стартиращ и малък бизнес, има и готови схеми за подкрепа на по-големите предприятия.

– Възстановихме диалога с местните власти и подписахме споразумения с общините. Засилихме тяхното финансиране и ще продължим с политики, които намаляват различията между регионите.

– Продължихме структурните реформи в административната сфера. Подготвихме рационализиране на административните звена и дублиращите им се функции.

– Работим по електронното правителство.

– Сложихме началото на една по-агресивна социална политика, стимулираща раждаемостта, повишаващ минималната работна заплата, пенсиите и намаляваща размера на таксата за достъп до медицински услуги за пенсионери. Развихме и програма за младежката безработица. Актуализирахме размера на месечните добавки за деца с трайни увреждания.

– В сферата на образованието поставихме засилен акцент за въвеждането на професионално образование и обучение.

През 2014 ще се целим към:

– Укрепване и модернизиране на Спешната помощ, здравната карта и болничната система.

– Започнахме процеса на нормализиране на всички служби за защита на обществото. Прекратихме безразборното боравене със специални разузнавателни средства. Полицията започна да демонстрира висок професионален стил на работа, опазвайки реда и правата на гражданите.

– Финализирахме новия НК, плод на дългогодишни усилия на министри и експерти. Сигърен съм, че не е съвършен, но съм уверен, че ще имаме един модерен инструмент за прилагане на наказателна политика.

– На път сме да решим бежанската вълна. Приехме и изпълняваме стриктен план за действие, доближавайки се до пълен ефективен контрол.

– Осъществихме необходимата приемственост на външната политика.

Все още страната се намира в трудна социално-икономическа обстановка. Все още инвеститорите не са сигурни дали си струва да се инвестира у нас. Стопирахме обаче формираните негативни тенденции и направихме първите стъпки към нормализирането на обществения и икономическия живот”, така завърши представянето на отчета на премиера Пламен Орешарски