Изданието “Поморие: древност и съвремие”-желано от всички световни библиотеки

Изданието “Поморие: древност и съвремие”, том 1 е най-големият ни черноморски издателски проект, съобщават от ГЕОПАН. В няколко писма, Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий” информира, че интересът към изданието е много голям. „Поморие: древност и съвремие” е поръчано от почти всички световни партньори на библиотеката – по линия на международния книгообмен. Между тях са:

Конгресната библиотека – Вашингктон;

Националната библиотека – Анкара;

Университетска библиотека – Питсбърг;

Университетската библиотека – Сиатъл;

Университетската библиотека – Льовен;

Руската държавна библиотека – Москва;

Националната библиотека – Санкт Петербург;

Националната библиотека – Минск;

Държавната и научна библиотека – Киев

и Националната библиотека – Кишинев.

Изданието е изпратено и на Вселенската патриаршия в Константинопол, дарено на Университета “Аристотел” в Солун, Държавен музей – Ермитаж в Санкт Петербург и Британската библиотека в Лондон.

Припомняме, че концепцията за български издания от класа на “Поморие: древност и съвремие” е разработена под ръководството на проф. Ал. Фол през 80-години на XX век, по повод на фундаменталния труд “Странджа: древност и съвремие” – днес, в категорията „редки и ценни книги”. В него бяха публикувани резултатите от научните изследвания по Програмата “Странджа-Сакар.

Илюстрация: Издаването на „ПОМОРИЕ: древност и съвремие” се осъществи с модерна издателска и изследователска концепция , съчетала в себе си забележителните приноси на учени като акад. Васил Гюзелев, проф. Михаил Лазаров, проф. Елена Грозданова, проф. Велко Тонев с най-новите изследвания на историята и културата на Поморие и Поморийско.