Тютюнопроизводители спират децата си от учебни занятия

405 деца от с. Вълкосел няма да идат на училище днес заради ниските цени на тютюна. Родителите спират децата си от учебни занятия заради липсата на пари. В дома на Байрян и Себа Летифови от Вълкосел тютюнът стои в антрето, мирише и дори вече наближава изгниване. Огромното количество продукция стои там заради ниските цени, които фирмите-изкупвачи предлагат. „Тютюнът е около 2 тона. Стои тук заради закъснялото изкупуване. И ако дойдат с тия ниски цени, няма да го продадем. Очакваме минимална цена от 7 лв. Искаме и държавата да види защо е тази безизходица”, категоричен беше Байрян Летифов в пряко включване в сутрешния блок на БТВ. Той добави, че реколтата му е първо качество и му предлагат 10 хил. лв за 2 тона. По думите му, простите сметки показват, че 5 хил. лв. отиват в разходи и другите пари за издръжката на 5-членно семейство: „Как едно семейство ще живее с тях? През декември 2012 г. сме взели последните пари”.

Съпругата му Себа е категорична – няма да пуснат детето на училище, нямат пари.

Племенницата, също ученичка, подкрепя протеста и казва, че иска да защити труда на хората. Това е тежък и незаплатен труд. Нашият тютюн е екологично чист, това е тежък труд и честен, каза тя.

Кметът на Вълкосел Рамиз Булюков подкрепя недоволството на съгражданите си и посочи, че 405 деца няма да идат днес на училище, а селото с около 2800 души население днес ще протестира. „Заставам зад жителите на Вълкосел. Това е труда им”, категоричен беше той./КРОСС/

 

 

 

2 Отзиви

  1. Анонимен

    Не мога да разбера-уж се борим срещу тютюнопушенето,а в същото време се плащат субсидии на тютюнопроизводителите?

    • Кое по-точно не разбираш? Желанието за пари и власт за сметка на данъкоплатеца?
      Същото е и с тока, и с лекарствата, и с храната, и с образованието, смъртността, раждаемостта, миграцията, загниването на селските райони, липсата на производителност!! Истината е, че самите Ние (граждани на тази държава) трябва да спрем този модел на управление и това става с гражданско неподчинение!