Вие сте тук: Начало » Актуално » Първо четене на законопроекта за нов Изборен кодекс

    Първо четене на законопроекта за нов Изборен кодекс

    Очаква се Народното събрание да обсъди на първо четене законопроекта за нов Изборен кодекс, внесен от левицата, и проект за промени в досегашния Изборен кодекс, предложен от ГЕРБ. В края на миналата седмица временната парламентарна комисия прие законопроекта на Мая Манолова и отхвърли предлаганите от ГЕРБ поправки.

    Според Мая Манолова е задължително да бъде приет изцяло нов Изборен кодекс, защото действащият кодекс, изработен под ръководството на Искра Фидосова в предходния парламент, е показал, че не може да осигури демократично провеждане на изборите. Втората причина е, че гражданите, които излязоха на улицата през пролетта и есента, пожелаха нов Изборен кодекс, посочи Мая Манолова: За първи път се предвижда преференциално гласуване на избори за народни представителите и общински съветници, като предлаганият праг на преференцията е достатъчно нисък, така че да осигури реално разместване на кандидадите в листите, което да мотивира хората да участват по-активно.

    Ог ГЕРБ предвиждат възможност за преференциален вот с бариера от 5%, която е по-ниска от предлаганите от Коалиция за България 7%. Предлага се намаляване на депозита за участие в изборите, както и намаляване на изборната бариера на 3%, а не както е досега – 4. Цецка Цачева каза, че ГЕРБ е за промени в закона, а не за изцяло нов законопроект: За нас е изключително опасно, ако при всяка смяна на мнозинството в Народното събрание, новото мнозинство тръгне в посока изработване на нови изборни правила./КРОСС/

     

     

     

    Горе