Първо четене на законопроекта за нов Изборен кодекс

Очаква се Народното събрание да обсъди на първо четене законопроекта за нов Изборен кодекс, внесен от левицата, и проект за промени в досегашния Изборен кодекс, предложен от ГЕРБ. В края на миналата седмица временната парламентарна комисия прие законопроекта на Мая Манолова и отхвърли предлаганите от ГЕРБ поправки.

Според Мая Манолова е задължително да бъде приет изцяло нов Изборен кодекс, защото действащият кодекс, изработен под ръководството на Искра Фидосова в предходния парламент, е показал, че не може да осигури демократично провеждане на изборите. Втората причина е, че гражданите, които излязоха на улицата през пролетта и есента, пожелаха нов Изборен кодекс, посочи Мая Манолова: За първи път се предвижда преференциално гласуване на избори за народни представителите и общински съветници, като предлаганият праг на преференцията е достатъчно нисък, така че да осигури реално разместване на кандидадите в листите, което да мотивира хората да участват по-активно.

Ог ГЕРБ предвиждат възможност за преференциален вот с бариера от 5%, която е по-ниска от предлаганите от Коалиция за България 7%. Предлага се намаляване на депозита за участие в изборите, както и намаляване на изборната бариера на 3%, а не както е досега – 4. Цецка Цачева каза, че ГЕРБ е за промени в закона, а не за изцяло нов законопроект: За нас е изключително опасно, ако при всяка смяна на мнозинството в Народното събрание, новото мнозинство тръгне в посока изработване на нови изборни правила./КРОСС/