Общински съветници вдигат заплатите си

Ако съм на работа някъде, моят труд ще се измерва с индивидуалната ми заплата. Когато съм на обществено място, трябва да има някакъв обществен продукт все пак. Къде е измерителят? Аз ще ви каза, че има общински съветници, които са по 3-4 мандата, на които, може би, всичките им решения са “Въздържал се” и няма нито една докладна, внесена в каквато и да е посока. Нека да има някакъв обществен продукт в крайна сметка в решенията. Това каза за БНР кметът на община Мездра Иван Аспарухов по повод промените в закона, които предвиждат общинските съветници да получават до70% от заплатата на председателя на общинския съвет. Възнагражденията им в Мездра ще се увеличат максимум два пъти, допълни Аспарухов. Ако сега са до 180 лева, то ще станат към 400. Средният доход в общината е между 450 и 600 лева.

Общинските съветници в Русе решиха да получават само 20% от брутната заплата на председателя на Общинския съвет и по 5% за участие в комисии. Председателят на Общинския съвет в Русе проф. Васил Пенчев посочи, че това е отговорно решение: Не е удобно да кажете на някой: “Вижте, ето тука е купчината с общинските пари, бръкнете и можете да си вземете, примерно казано, до 1 300 лева. И то не веднъж, а всеки месец. И вие, знаете, че имате семейство, че имате деца и т.н., имате нужди, не по-малки от останалитеи вие трябва да кажете: “Не, аз ще преценя, че на този етап аз не бива да бъда лакомия.

В Перник общинските съветници ще получават възнаграждение в размер на 70% от заплатата на председателя на Съвета, което е 1015 лв., посочи кметът на града Росица Янакиева: Този, който е подготвил предложението за изменение на закона, не е изходил от едно важно, съществено правило, че човек следва да получава възнаграждения за труда си съобразно него. Общинските съветници, при нормална ситуация, месечно правят 1 заседание на Общинския съвет, което е от порядъка на 5-6 часа, и правят, вероятно, 2 до 4 заседания на комисии по часдо 2 часа. 500 лева надница!! Ей Богу, с цялото уважение към техния труд, все пак отговорностите им са сериозни, но това е една колективна отговорност и накрая, когато допуснат грешки, никой не може да им търси отговорност.

Според Янакиева процентите на увеличение би трябвало да се обвържат с приходната част на общините. За една година съветниците в Перник ще получат 600 000 лв., а бюджетът е на общината е 46 милиона, допълни тя.

Вчера пловдивските общински съветници приеха без дебати увеличение на заплатите си.

Очаквано, първоначалната идея, която предвиждаше възнаграждението на съветниците да е 70 % от това на техния председател, бе променено от вносителя Радослава Ташкова от ГЕРБ. Така, освен 20 % от парите на Илко Николов, те ще получават 2 % от същата сума за участието си в комисии, а парите за представителни разходи не могат да надвишават 50 % от заплатата на председателя.

Заплатата на председателя на Общинския съвет в Пловдив е 1350 лева. При новата схема ще се запази досегашната практика съветниците да получават малко над 600 лева срещу фактури за разходи, свързани с работата им. По този начин пловдивските общински съветници ще взимат по около 900 лева за работата си. Досега заплатите им са между 180 и 200 лева на месец, без представителните разходи.

Предложението бе внесено от групата на ГЕРБ в местния парламент.

“Няма нищо незаконно, при положение, че общинските съветници управляват бюджет за 220 млн. лева е нормално да получават и възнаграждения за труда си, популизъм е да се твърди, че трябва да се работи без пари”, коментира шефката на съветниците от ГЕРБ и зам.-председател на местния парламент в Пловдив Радослава Ташкова.

И столичните общински съветници гласуваха увеличение на заплатите си на първото си заседание за новата година. Вместо 210 лева, както досега, те вече ще получават 1117 лева. С промени в Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет те вече ще взимат 70% от заплатата на неговия председател Елен Герджиков. Увеличението бе прието единодушно от всички общински съветници с изключение на Ангел Джамбазки от ВМРО, който гласува „въздържал се”.

Един от вносителите на доклада за увеличението на заплатите Искра Ангелова от ГЕРБ коментира, че досегашното възнаграждение на общинарите е било меко казано обидно за труда, който полагат. “Трябва да наблегнем на факта, че ние сме ежедневно ангажирани в СТоличния общински съвет, много пъти от сутрин до вечер. Съгласете се, че 200 лева за този труд най-малкото са обидни”, коментира тя.

Общинските съветници вече ще бъдат глобявани, ако отсъстват от заседанията на комисиите, в които участват с 5% от заплатите си и с 10 на сто, ако не се явят на заседание на общинския съвет, обясни още Ангелова. Те обаче няма да взимат допълнителни средства за участието си в комисии. “Това е максималният размер на възнаграждението, което се получава, без значение дали човек ще участва в две или три комисии”, каза тя.

Законът за местното самоуправление беше променен в края на 2013-та и предвижда съветниците до получават поне минималната работна заплата. В последните години обаче общинарите в София взимаха 210 лева, тъй като по време на управлението на ГЕРБ бе взето решение общинските съветници да получават 30% от средната заплата на администрацията в съответната община, защото имат и други професии./КРОСС/