Изготвят дългосрочна визия за развитието на Поморие /видео/

В залата на  Община Поморие се състоя пресконференция във връзка по проект „Изработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Поморие”. Проектът е на стойност 200 000 лева, от които 170 000 лв. е безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие. „За мен като кмет на Община Поморие това е документ, който ще даде генералната визия и е изключително важен за бъдещото развитие на града ни.  Аз и цялото ръководство сме горди, че успяхме да защитим, пред Управляващия орган, необходимостта от интегриран план. Приемам този документ повече като философия, а не само като възможност за финансиране”, заяви кметът Иван Алексиев.

До края на 2014 г. трябва да бъде изработен стратегическият документ на третия по големина град на  българското Черноморие, който ще определи визията и ще планира източниците на финансиране чрез Оперативните програми до 2020 г., възможните публично – частни партньорства, собствената инвестиционна програма на местната администрация.

Интегрираният план ще бъде разработен от екипите на ДЗЗД „ВАМОС И СЪНИ“, а необходимостта от Екологична оценка ще бъде осъществена от  „Екоенергопроект“ ООД.

“Изработването на документа ще бъде публично, защото това е документ, който се отнася за бъдещето на хората от този град”, каза кметът Иван Алексиев. Предвидени са редица експертни срещи, обществени обсъждания, консултативни съвети за анализиране и предлагане на решения на проблемите, които днес администрацията на Поморие трябва да реши.

“Това, което мен ме дразнеше и го заявявах винаги е, че в Поморие се работеше на парче и това беше основната ми цел. Ние трябва да дадем една генерална визия за този град и неговото развитие. Тази визия ще бъде одобрена и съгласувана с всички жители на този град”, каза още Алексиев. Той съобщи, че на 27.01. /понеделник/от 16.00 часа ще свика първото заседание на консултативния съвет за икономическо развитие и разтеж на гр. Поморие, в който са включени представители на всички бизнес организации, туризъм, рибарство, екология, социални дейности, спорт, култура. В него ще участват и двама професори. Имена обаче не бяха съобщени.

Според арх. Николай Симеонов – ръководител на екипа на ДЗЗД „ВАМОС И СЪНИ“, приоритетно ще се работи в посока на подобряване на градската среда и нейната достъпност, нови транспортни решения, изграждане на зелените системи, спортни обекти и др. Акцент ще бъде поставен върху образователната и социалната инфраструктура, за да може младите хора да намерят в града  по-добро място за живеене.

4 Отзиви

  1. Интересно.
    Вие сте болни мозъци без съзнание обвита в кожена ламперия !!!

  2. На Баничаря Алексиев вече не му ли е ясно че той и неговият екип от грабливи птици нямат място в бъдещо управление на Поморие.

  3. Pomoriiska grozdova

    Алексиев нищо не правиш за този град освен паркинг и синя зона и смешната велоалея!Смешните тъпанари които слагаха скоби нахлузили мръсните жилетки на голо и ръчно написани табелки като дерибеи скубеха туристите и не само тях а и поморийци!Къде е автогарата,къде е рибната борса къде са останалите ти обещания от предизборната ти програма с която спечели кметското място и тласъка но Борисов с гепаджийската си партия!По улица "Манастирска" тротоара е от втората световна вземи оправи тротоара да може да се ходи нормално по него когато няма коли на нахалните чукундури които си спират като у тях си!

  4. Валентин

    ами той кмета хубаво си го каза ,не само да лъжем преди избори!