Морето обича дръзките

По инициатива на Държавния дипломатически институт и Държавния културен институт към Министъра на външните работи, в салона на Министерството на външните работи бе открита изложбата “Морето сближава всичко далечно”. Изложбата бе открита от Министъра на външните работи  Кристиян Вигенин, който очерта приоритетите на нашата страна по време на ротационното й председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

Слово при откриването произнесе и ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев, на когото принадлежи заслугата за избора на тази изложба като представителна по повод 125-годишнината на най-старото висше училище у нас. Подбраната експозиция включва ценни образци на карти и гравюри на Черно море от ІІ до ХІХ век. Кратко експозе за същността на проекта и за селекцията на експонатите направи д-р Стефан Пейков от Международния търговски и културен център Геопан в Бургас. Гост на събитието бе кметът на черноморската община Приморско д-р Димитър Германов. Между специално поканените гости бе Н.пр.Димостенис Стоидис, посланик на Р. Гърция, председателствуваща в момента ЕС. Той прояви голям интерес към отделни карти и експонати, включени в изложбата. Бе съобщена новината, че изложбата предстои да бъде показана в Баку, столицата на Азербайджан, както и в повечето страни, членки на организацията и техни университети

Снимка: Министър Вигенин по време на откриването на изложбата и основните инициатори на събитието: проф. Иван Илчев – ректор на СУ „Св. Климент Охридски”, г-жа Таня Михайлова – директор на Държавния дипломатически институт към Министъра на външните работи на Р. България, г-жа Людмила Димитрова – директор на Държавен културен институт към Министъра на външните работи , д-р Стефан Пейков –автор на изложбата “Морето сближава всичко далечно”.