Сформиран е Консултативен съвет по икономическо развитие и растеж

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

По инициатива на кмета Иван Алексиев, в Поморие беше сформиран Консултативен съвет по икономическо развитие и растеж към Кмета на Община Поморие. Създаването му е част от Програмата за управление 2011-2015, одобрена с решение на ОбС Поморие. В него участват представители на фирми и организации в сферата на бизнеса, туризма, строителството, образованието и др. и ще действа в рамките на мандата – до 2015 г., съобщиха от пресцентъра на общината.

„Важно е сформирането на Консултативния съвет по икономическо развитие и растеж да се случи сега, когато Община Поморие навлиза в новия програмен период 2014-2012 г. и започна изпълнението на проект за изготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 г. От изключително значение за изработване на плана е участието на местната общност – жителите на града, неправителствените организации, професионалните сдружения, представителите на бизнеса. Особено ценно е тяхното мнение, както в процеса на проучване на проблемите на града, така и при избора на проекти, чрез които ще бъде търсено европейско финансиране.”, каза кметът Алексиев при откриване на първото заседание на Съвета.

Целта на Консултативния съвет е осигуряването на устойчиво икономическо развитие на Община Поморие, като подпомага дейността на местната власт в стремежа за запазване на заетостта и доходите на гражданите и в начините за привличане на инвестиции.

За да заявят гражданската си позиция и готовността за бъдещо сътрудничество, на срещата присъстваха всички поканени от кмета за членове на Консултативния съвет – 18 души, между които проф. дмн Николай Янев, почетен гражданин на Поморие и чл. кор. проф. Николай Милошев, зам. председател на Българската академия на науките. В Консултативния съвет по право участват председателят и зам. – председателят на Общински съвет Поморие, председателите на постоянните комисии към ОбС Поморие и зам.-кметовете на общината.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Участниците в първото заседание дадоха много мнения и предложения в различни области за развитието на Поморие. Част от идеите са: Да се обмисли възможността за удължаване на туристическия сезон с популяризирането на  провеждащите се в Поморие научни конференции и др. културни събития; Възможността за развитието на Поморие като „сърф дестинация”; Възможностите за по-добро управление и начините за експлоатация на поморийското езеро с изграждането на Общински египетски плаж и възстановяването на Общинската калолечебница; Възможността за развитие на винен туризъм със създаване Музей на виното; подобряване визуалната атрактивност на града и много други предложения.

Взе се решение срещите да бъдат веднъж на три месеца, а темите да бъдат публично обявявани преди обсъждането им.

„Радвам се, че приемате и подкрепяте идеята за сформирането на Консултативния съвет. Нека всички впрегнем знания, опит и умения и да направим така, че Поморие да продължи да се развива като модерен европейски град”, обобщи кметът Алексиев.

Консултативния съвет по икономическо развитие и растеж  / КСИРР/ към Кмета на Община Поморие е в следния състав:

            ИВАН АЛЕКСИЕВ – Кмет на Община Поморие. Председател на КСИРР

ПРОФ. ДМН. НИКОЛАЙ ЯНЕВ – Един от най-изтъкнатите български математици, получили международно признание. Бил е два мандата директор на Института по Математика и Информатика. Професор Янев е създател на програмата по Вероятности и Статистика към Факултета по Математика на СУ.  Известен е като запален ветроходец и отличен сърфист, почитател на Черно море.  Почетен гражданин на Поморие.

ЧЛ. КОР. ПРОФ. НИКОЛАЙ МИЛОШЕВ – зам.-председател на БАН. Той е известен учен и сеизмолог.  Министър на образованието, младежта и науката в състава на служебното провителство на Марин Райков, от март 2013 г. до май 2013 г. От 2011 г. е професор в националния Институт по Геофизика, Геодезия и География.

АРХ. КАМЕН ШИПКОВ – Повече от  30 години арх. Шипков работи за Поморие. Отговарял е за градоустройствения план на града като ръководител ателие в „Главпроект”. Работил е и в Международната Академия за архитектура. От 1990 г. е в частния бизнес и има уникални идеи за Поморие. 

Д-Р СТЕФАН ШИШКОВ – Д-р Стефан Шишков е главен лекар на балнеохотел „Поморие“. Има специалности „Физиотерапия и рехабилитационна медицина“ и „Здравен мениджмънт“. Над 30 години работи в областта на физиотерапията. Дълги години е бил главен лекар на военния санаториум в Поморие, а от откриването на Гранд Хотел Поморие поема лечебните и СПА процедури.

Д-Р ТАНЯ ПЕТКОВА – Общопрактикуващ лекар. Общински съветник в два мандата – 2003-2007 г. и 2007-2011 г., когато е председател на комисията по Здравеопазване и соц. политика.

АСЯ ПЕЕВА – Помощник-директор на СОУ „Иван Вазов” гр. Поморие. Общински съветник и член на Комисията по образование, култура и вероизповедания, здравеопазване и социална политика и на Комисията по туризъм, търговия, спорт, младежки дейности и основни поминъци.

КРЪСТИНКА ЦВЕТКОВА – Директор на ОУ „Христо Ботев” гр. Поморие. От 1998-2008 е служител в Община Поморие в Дирекция „Образование, култура и хум. дейности” с ресор  „Образование”. Общински съветник в мандат 2003-2007 за периода от 11.2003 до 06.2004 г.

ПЕТКО ГЕОРГИЕВ – Народен представител от Великото Народно събрание. От 1991 до 1995 е директор на УПП „Сл. Бряг”. През 1996-1997 е Зам.-генерален директор по строителството на „Сл. Бряг” АД. Собственик на строителна фирма „Амалтея” ЕООД.

ТЕОДОСИ ГУДЖУКОВ – Дългогодишен общественик. Бил е зам.-председател в ОбНС Поморие с ресор „Строителство”. След това директор на ОП „БКС” и Банка ДСК. Собственик и управител на строителна компания „ТЕО ИНВЕСТ”. Член на читалищното настоятелство към НЧ „Просвета 1888”

НИКОЛАЙ НИКОЛОВ – Управител на Спекта Ауто ООД, оторизиран търговец на Toyota в Бургас и верига автосервизи AutoBOX.

ГЕОРГИ ТРЪПКОВ – Собственик и управител на Спа хотел „Сейнт Джордж” в Поморие

ОГНЯН ГРАМАТИКОВ – Капитан далечно плаване. От 2001до 2003 г. е директор на Морска администрация – Бургас. Общински съветник през мандат 2007-2011 г. и председател на комисия по „Териториално развитие, строителство и околна  среда”

            ОГНЯН РАЛЕВ – Изпълнителен директор на СПМ Поморие и спортен мениджър на ОФК Поморие.

            КРАСИМИРА ФОТЕВА – От 20 години работи в областта на социалните услуги. Бивш директор на ОП СО

            МИЛЧО ТАЛЕВ – Художник. Председател на НЧ „Просвета 1888” гр. Поморие

            ЖИВКО БОРУКОВ – Представител на рибарите

            ЖИВКО ДРАГНЕВ – Земеделски производител

            МЛАДЕН ВЪРБАНОВ – Представител на лозарите

В КСИРР ПО ПРАВО УЧАСТВАТ:

Д-Р МИЛЕНА ЕНЕВА – Председател на Общински съвет Поморие

НЕДЕЛЧО СТАЙКОВ – Зам.-председател на Общински съвет Поморие

КРАСИМИР ЖЕЛЕЗЧЕВ – Общински съветник. Председател на Комисията по законност и обществен ред

АДАМ АДАМОВ – Общински съветник. Председател на Комисията по устройство на територията, строителството, околна среда и общинска собственост

ЛЮБО ЛИПЧЕВ – Общински съветник. Председател на Комисията по финанси и европейска интеграция

СТЕФКА АНГЕЛОВА – Общински съветник. Председател на Комисията по образование, култура и вероизповедания, здравеопазване и социална политика

ДЕТЕЛИН ЛИЛОВ – Общински съветник. Председател на Комисията по туризъм, търговия, спорт, младежки дейности и основни поминъци

ЯНЧО ИЛИЕВ – Зам.-кмет „Бюджет и финанси”

ИЛИЯ ДЖИНГОВ – Зам.-кмет „Образование, култура, туризъм, хуманитарни дейности и спорт”

Инж. КУНЧО ГАЙДОВ – Зам.-кмет „Строителство, инфраструктура, транспорт и управление на проекти”

15 Отзиви

  1. Много експерти

    Na banicharia I ekipa mu ot gladni vashki mongo skoro ste I'm minat meracite za razvitie na Pomorie

  2. Tozi savet Mai miri6e za razvitie na djoba na kmeta I kopoite mu

  3. Приветствам тази инициатива какво по хубаво от това да бъдат включени умни хора да мислят за бъдещето на града ни. Тези които критикуват са едни и същи вечно недоволни .

    • Кой ти каза,че тези са много умни?!

    • Много експерти

      Koi e umen-de4o stakov ili Adam . Diplomite I'm sa po 3.33

    • анонимен

      Като няма умни в общината да мислят за града естествено, че ще се търсят отвън. Кой ще подготви предизборната програма на Алексиев? Дечо Стайков , или Адам, или може би Аделина Чолева?

  4. Скромното ми мнение е, че кмета се обгражда постоянно с лакеи, които го възхвалят, но нищо не вирее в главите им, с изключение на боядисаната грива на професора, който още се чуди какво прави всред тези около него.

  5. Елисавета Паскалева

    Питам се,защо така сме устроени хората,че винаги и във най- добрите неща търсим нещо негативно.Приветствам създаването на този съвет и се надявам че всички ще работят за добруването на поморийци.Попътен вятър и успех!

    • Ти,да не би, да не си от този град?!

      ЧЕ КАКВИ "ЕКСПЕРТИ" СА ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ?!!!!!!

      • Анонимен

        Защо не бе предавано по канала на Община Поморие това заседание на съвета за икономическо развитие?Нещо и сесиите на местния парламент не излъчват,а уж щяхме да информираме гражданите и да взимаме прозрачно решения?

    • Как ще се развие...

      Какво е развитието на Поморие.Купища набити колчета на двулентовото платно за движение и сега само по един автомобил минава по този път.Синя зона която се видя че не води до нищо хубаво освен да пълни гушата на Алексиев и сие.

  6. Анонимен

    Този съвет всичко на всичко ще заседава 6 пъти (4 пъти на година,а догодина е предизборна)..
    Професорът и представителят на БАН да побързат, че Бургас ще вземе идеята за планетариум!!!Кметът ни няма да възроптае на идола си-Димитър Николов!
    Освен това искам да попитам г-н Петко Георгиев къде са каналите от венециански стил,които щеше да изгради в Поморие?
    Тръпков да наема млади и кадърни хора и да им плаща и после да оправя дереджето в Поморие!
    Къде е обещаният консултативен съвет за младежките политики?А местният младежки парламент?Има толкова кадърни млади хора,които все още не са напуснали потъващия кораб "Поморие"!

  7. Алексиев кмет

    Както и в описанието на жичката е написано…."когато Община Поморие навлиза в новия програмен период 2014-2012 г"-този програмен период ще ни върне две години назад,де факто!В 2012!
    Ще се налапат лакеите и самия Алексиев.КОГА ЩЕ ПОЧНАТ ДА СЕ СЛУЧВАТ НЕЩАТА В ТАЗИ ЗАБАТАЧЕНА И ЗАБРАВЕНА ОТ БОГА ОБЩИНА.

    • Анонимен

      Да допълня и с друго обещание на г-н Петко Георгиев:
      От Поморие до Бургас ще има влак с плюшени седалки!!!Нито Венеция видяхме, нито влака. Медждувпрочем Грухчо заккри линията, а Златанката я демонтира!
      Англичаните са казали, че там,където не минава влак, няма развитие,а ние чакаме Поморие да се развие.Как ще стане това, остава тъмна мъгла какво се е решило на това събрание….Така е като няма медии в Поморие,които да изграждат гражданското общество!

      • местен

        Ама наистина ли има толкова глупави хора в Поморие.Злобни,заядливи и нещастни.Вижте съждение,заключение-"Така е като няма медии в Поморие,които да изграждат гражданското общество!" На ТОЗИ винаги някой и нещо ще му е виновно ! Нещастник,за който хубавото е че не разбира какъв смешник е !!!