БСП: Рано е за референдум; ГЕРБ: Навреме е

Идеята да се правят референдуми заедно с други избори не е нова. Но един референдум, ако приемем практиката на Швейцария, се готви около година. Това е подмяна на темата в евровота и пиар ход на президента.

Така депутатът от Коалиция за България Татяна Буруджиева коментира в ефира на Националното радио идеята на президента за референдум за изборната система, който да се проведе заедно с евровота.

Буруджиева посочи, че е добре хората да кажат мнението си за задължителното гласуване. Според нея обаче това няма да реши въпроса със стабилността в политическата система.

Всяка година следват избори. Имаме възможност с всички избори да направим референдум. Всеки въпрос в изборния кодекс е с изключително значение. По въпроса за задължителното гласуване би трябвало най-накрая хората да си кажат мнението, но след дебат. Задължителното гласуване е натиск върху човека. Това каква демокрация поражда? – каза още депутатът.

Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че партията подкрепя искането на президента за провеждане на референдум за изборното законодателство. Според него съвместяването на референдума с евроизборите е нормална и икономична практика. Смятам, че този дебат не е от днес и затова времето е достатъчно. По-добре е да се говори за всичко важно, каза Кирилов.

Христо Иванов от Иститута за правни инициативи коментира: “Президентът поставя един важен въпрос – нашата демокрация е болна. Да се обърнем към най-прекия вот на гражданите. Да поговорим за основаването на всеки следващ парламент. Най-накрая имаме възможност един важен въпрос да бъде обсъден с цялата му сериозност и да се вземе трайно решение по него. Ще бъде тест за зрелостта на нашето общество, ако съумеем да ги обсъдим тези въпроси в дълбочина и по същество.”/КРОСС/