Вие сте тук: Начало » Актуално » Обмисля се увеличаване на стартовите заплати на учителите

    Обмисля се увеличаване на стартовите заплати на учителите

    “Третото издание на Рейтингова система за висшите училища е едно от най-добрите в Европа и дава изключително широка база и възможност за сравнение между висшите училища и професионалните направление”. Това заяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова при представянето на третото издание на Рейтинговата система на висшите училища.

    Според нея системата дава и възможност за прозрачност и избор на кандидат-студентите. “Това е база за вземане на управленчески решения, както и възможността да се види каква е реализацията на младите, които са завършили”, подчерта Клисарова .

    Министърът на образованието съобщи, че от юли се обмисля възможността за увеличаване на стартовите заплати на учителите, но все още не е решено с колко ще бъде това. “С повечето средства, които ще остават в училищата от делегираните бюджети, директорите ще имат възможност да увеличат заплатите и на останалите преподаватели, ако решат това”, добави професор Клисарова.

    Тя коментира и внесеното в НС предложение на Сергей Станишев и Лютви Местан, чиято идея е да отпадне мандатността на ректорите във ВУЗ-овете. Министърът на образованието обясни, че това дава възможност за по-голяма автономия, а всяко учебно заведение може на общото си събрание да определи на колко мандата ще има право ректорът./КРОСС/

     

     

    Горе