ГЕРБ-Бургас почете паметта на жертвите на комунизма

За поредна година, по традиция, ГЕРБ-Бургас отбеляза 1 февруари -Деня  на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Народните представители Димитър Бойчев и Ивелина Василева се включиха в панихида в храм „Света Богородица” в Бургас, организирана от Съюза на репресираните от комунизма в България.  На събитието присъстваха председателят на Съюза на репресираните д-р Андрей Найденов, общинските съветници от ГЕРБ-Бургас Панайот Жечков и Николай Иванов, който е в заместник в Съюза  на репресираните, представители на други десни политически партии и граждани.

Всички те запалиха свещ в бургаския храм, за да почетат емблематичната дата в българската история и паметта на загиналите при отминалия репресивен режим.

През 2011 г. българското правителство обяви официалното честване на 1 февруари. Решението бе взето след предложение на президентите д-р Желю Желев и Петър Стоянов. Така днес, 3 години по-късно, отново свеждаме глави пред подвига на хората, защитавали с живота си своите убеждения. Датата 1 февруари 1945 г. е добила печална слава в нашата история – тогава смъртта си посрещат регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на Първи състав на т.нар. Народен съд. Тези трагични събития не трябва да бъдат забравени, те ни помагат да вървим уверено напред и да се борим България да бъде демократична и достойна европейска държава.

На панахидата присъстваха и представители на Общонационалната инициатива за отдаване на почит към жертвите на режима, които са с почетното председателство на покойния Илия Минев. Той е оставил следа в историята ни като борец за граждански права, репресиран от комунистическата власт, излежал 33 години в затвори и концлагери.