Реформаторският блок в Бургас почете жертвите на комунизма

Реформаторският блок в Бургас и Съюзът на репресираните отбелязаха заедно 1 февруари – Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.  По традиция на тази дата  в храм „Св. Богородица” всяка година се  чете  заупокойна молитва за стотиците жертви след 9 септември. Днешната панихида, отслужена от отец Радослав, събра десетки бургазлии, които запалиха свещи и преляха вино за душите на починалите. Сред тях бяха и близки на загиналите.

„За нас е много важно да поддържаме паметта на обществото жива. Панихидите за жертвите са не само почит, те имат и по-важна цел   да напомнят  на хората истинската история и какво се е случило по време  на комунизма.  Днес все още липсва истината за всички над 20 000 души, загинали от  режима и стотиците хилядиосъдени от Народния съд”, казаха лидерите на Реформаторския блок.

Историята обаче помни, че в Бургас в периода между 1944г. и 1989г.  без съд и присъда са убити около 300 души. Реално престъпленията на комунистически режим започват след 9 септември. До края на декември се извършват най-големите издевателства над интелектуалния елит на България. След това започва да действа Народният съд, който до 1945 година издава 2012 смъртни присъди.

Датата 1 февруари не е избрана случайно.  Тя  е обявен за Ден на почит и признателност към жертвите на комунистическия режим с решение на Министерски съвет от  2011г.Причината е , че именно на 1 февруари през 1945г. комунистическият Народен съд издава смъртните присъди на тримата регенти, застанали начело на държавата в края на Втората световна война. Същата съдба среща много министри, офицери и общественици още на следващия ден.