Д-р Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ): Задължителното гласуване ще премахне манипулирания вот

„Необходимо е да бъде проведен национален референдум по изборните въпроси и аз напълно подкрепям тази идея. Въвеждането на задължително гласуване ще елиминира купения вот и ще минимализира негативния ефект от него. Всички видяхме кой скочи най-яростно срещу тази идея – това са онези политически сили, които ще изгубят възможността да манипулират обществото. Електронното гласуване и въвеждането на електронно правителство са и начин да се преборим с корупцията в България. Очаква се сериозен сблъсък между проевропейските и антиевропейските партии, но ние сме мобилизирани ЕНП да остане най-голямата  група в ЕП”. Това заяви евродепутатът от групата на ЕНП д-р Андрей Ковачев по време на срещата си с младите хора в Бургас днес. На нея присъстваха и народният представител от ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева, общински съветници от ГЕРБ, членове на младежката структура на партията, студенти и представители на неправителствени организации.

Д-р Ковачев, коментира, че младите хора трябва да познават добре историята, за да се учат от грешките и да не се повтарят трагични събития от близкото минало. „Национализмът в неговите крайни форми, като този на Хитлер, е донесъл големи злини на народите в Европа. Той не трябва да се бърка с патриотизма и отстояването на интересите на държавата. Комунистическият режим е довел до това България да бъде една от най-бедните страни в ЕС и всички ние трябва да работим за промяна. Това обаче е възможно, ако България има правителство, което вдъхва доверие.”, коментира евродепутатът.

Той коментира скандала с Моника Станишева, която трябва да върне пари на ЕП по проект заради конфликт на интереси. „Въпросът бе повдигнат от немски депутат в бюджетната комисия на Европейския парламент, тъй като г-жа Станишева е получила пари, за да прави промоция на евроизборите. По времето, когато се е случило това, тя е живеела с лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев и това определено е конфликт на интереси. До този момент няма отговор от  Мартин Шулц по темата”.

По време на дискусията днес бяха обсъдени теми за реализацията на младите хора и възможностите пред тях. Коментирани бяха и очакванията за програмния период 2014-2020.

„За съжаление, при новото правителство 2014 г. се очертава да бъде нулева при усвояването на еврофондовете. И стартът на предишния програмен период през 2007 г., и сегашния са при управлението на БСП, показват една недобра подготовка, която ще се отрази негативно на страната ни. ЕП успя да създаде повече гъвкавост по отношение на евросредствата и възможност те да бъдат прехвърляни от различни ОП и фондове за пълноценното им усвояване”.

 

 

По думите на д-р Ковачев, ако европейските средства в България се използват ефективно за околната среда, образованието, регионалното развитие, насърчаване на бизнеса, страната ни ще е сред развитите европейски държави в края на новия програмен период.

„Евродепутатите са посланиците на младите хора в Европа, те могат да им помогнат и да ги насочат към доброто и перспективно образование по програми като „Еразъм плюс”. Много добра възможност за тях е стажът в Европейския парламент и различните европейски институции, аз самият съм минал по този път и знам колко много като опит дава това. Пожелавам успех на младите, като се надявам все повече от тях да се реализират в България”, заяви д-р Андрей Ковачев.

1 коментар

  1. Ей глупак, млад и прост като галош. Задължителното гласуване означава узаконяване на купения вот !!!
    Как задължението ми да избирам Вас, ще допринесе за положителни резултати ?!