Вие сте тук: Начало » Актуално » Инж. Михалевски: Елементарното прехвърляне на отговорност от страна ГЕРБ за еврофондовете е несъстоятелно

    Инж. Михалевски: Елементарното прехвърляне на отговорност от страна ГЕРБ за еврофондовете е несъстоятелно

    Подготовката за новия планов период на ЕС – 2014-2020 беше в ръцете на правителството на ГЕРБ. Това заяви бургаският депутат от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски – председател на Парламентарната комисия по регионална политика, член на Комисията по еврофондовете и зам.-председател на ПГ на БСП. Повод за изявлението му бяха внушенията на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в Бургас, който за пореден път лансира опорната точка за нулева година по отношение на усвояването на евросредствата, лансирана периодично от опозицията.

    Михалевски подчерта, че проблемите в подготовката на новия планов период са били много, наваксани са , но има какво още да се желае. „Този ясно насочен камък, хвърлен от члена на ГЕРБ срещу БСП, има много непосредствени и елементарни цели”, категоричен бе инж. Михалевски.

    Той призова Ковачев, като евродепутат, да не заема странната поза на “страничен наблюдател”, защото задачата с допринасяне на най-големи ползи за България от европейската финансова солидарност е национален приоритет, а не тесте карти за надцакване на противника. „Истинската, отговорна, мъжка игра, е да си честен пред хората, да имаш професионализма да очертаеш целия процес и възможните проблеми. Защото нито ефективно, нито ефикасно ще постигнем целите си , ако максимално широк кръг от хора и организации не станат съпричастни към процеса”, категоричен е червеният депутат.

    По думите на Михалевски елементарното прехвърляне на отговорност от страна ГЕРБ е несъстоятелно.„ Европейските средства не са нито на БСП, нито на ГЕРБ, каза още Михалевски, напомняйки, че през 2007 г. Европейската комисия е одобрила 27 национални референтни рамки на страните и около 470 оперативни програми за целия ЕС. Тогава страната ни се е представила повече от добре, тъй като в средата на 2007г. Българската стратегическа референтна рамка е одобрена 11-та по ред, от общо 27 държави, а до края на същата година и съответните 7 оперативни програми. Още в края на 2006 г. на общините са осигурени над 15 млн.лв. за проектиране и подготовка на апликационни форми.

    Той напомни и данните на ЕК за предоставените и усвоени средства по фондове към средата на 2009 г., когато България е била на 14-то място от 27 страни.

    „В тази връзка не е ясно как точно можем да оценим „успеха” на ГЕРБ в края на 2012 г., при усвояване от 34 %, да сме на 24-то място в ЕС. Още повече, че четири години трябваше ясно и с нарастващ темп да оползотворяваме средствата, а не да стигнем до рискът, констатиран през май 2013 г. от Илиана Цанова- служебен вицепремиер, че можем да загубим по 7-те опреативни програми 375 милиона евро и над 250 милиона евро по ПРСР”, запита инж. Михалевски.

    Председателят на регионалната комисия в парламента подчерта, че в края на 2013 г. загубите по 7-те оперативни програми са минимални и възлизат на 34 милиона евро, а по ПРСР няма загубено и едно евро. Той напомни, че при правителството на ГЕРБ по ПРСР и Рибарската програма за 2011 и 2012 г. са загубени 100 милиона евро. Освен това със страшна сила започва да “виси” и създаденият, спасително в края на 2011 г., Гаранционнен фонд за земеделците със 130 милиона евро, който е раздал гаранции до 7 % и има огромен риск да връщаме средства в бюджета на ЕС.

    „Дори и с много рискове България има шанс да оползотвори дори над 90% от европейските средства за периода 2007-2013 г. , и то така, че да се почувства положително и от икономиката и от хората”, категоричен бе инж. Михалевски.

    В края на м.г. вече сме на 54 % разплащане на европейските проекти по 7- те оперативни програми, което е ръст от 20% за 2013 г., отче още депутатът и припомни, че „ръстът” в предходните години е бил- 15% за 2012 г. , 8,7% през 2011 г. и 7,5% за 2010 г.

    „Главният извод и тест за политическите партии по темата за еврофондовете е те национална задача ли са , или ще бъдат политически инструмент за внушения в предстоящите избори. Мисля, че изборът е ясен – нека всеки направи своята крачка”, категоричен е бургаският депутат.

     

    Горе